Salam sayang buat
kawan-kawan cik ana..
Enty pada kali
ini, Cik Ana nak berkongsi petua-petua orang dulu-dulu...banyak berguna kepada
kita dan boleh diguna pakai pada era serba moden ini…..petua-petuanya adalah…
Pernah tak kawan-kawan tumbuk cili padi,
lepas tu tangan rasa panas?? Dalam erti kata lain, pijar atau memijar. Rasa
pedih-pedih je kat tangan. Perhhh…Cik Ana paling tak tahan kalau terkena cili. Dulu
tangan Cik Ana ni sensitif sangat dengan cili.. Setiap
kali nak potong cili mesti pakai sarung tangan kalau
tidak memang 1 hari tangan akan pijar dan serba tak kena rasanya. Kalau makan makanan yang
pedas-pedas pun tangan Cik Ana boleh pijar. Hilang selera nak makan tau.
Kejap-kejap nak basuh tangan dengan air. Itu pun tak hilang-hilang. Lepas tu
kalau tersalah pegang mata, perhhh.. Pedihlah….air mata mencurah-curah… Jadi hari ni, Cik Ana nak kongsi satu petua untuk mengatasi
masalah ni….petua ini Cik Ana perolehi daripada mak Cik Ana sendiri…ada juga
petua-petua Cik Ana perolehi daripada pak cik google..jom Cik Ana kongsi
sama-sama petua ni..hhihihi
Petua pertama:
Rendam tangan di dalam air basuhan beras.
Rendam dalam 5 hingga 10 minit.cik ana jarang buat petua yang pertama ni..huhhu
sebabnya malas nak basuh beras.so Cik Ana jarang guna petua pertama ni…tapi
kawan-kawan cuba laa..inshaa Allah.menjadi…
Petua kedua :
Bagi menghilangkan rasa pijar pada tangan,
gosokkan tangan dengan garam selama 1-2 minit. Gosoklah di sekeliling
jari-jemari.kemudiaan bilas menggunakan air. tapi ada juga setengah pendapat
mengatakan, garam tersebut dicampurkan dengan sedikit air..kemudiaan kacau
sehingga hancur.Ambil setengah gelas air. Setelah itu, gosokkan air garam pada
jari-jari yang terasa panas. Gosok sehingga rata. hihhi inshaa Allah rasa pijar
akan hilang..petua ni Cik Ana tak pernah cuba…
Petua ketiga:
Petua ketiga ialah hangatkan tangan di
depan api. Jangan bakar pulak tangan tu yer kawan-kawan. Hahaha.. Mana la tau
dah tak tahan sangatkan. Cuma hangatkan saja. Kemudian kawan-kawan basuh dengan
air sejuk menggunakan sabun. Insyaallah rasa panas dan pijar tu akan hilang.
Petua keempat:
Rendam tangan di dalam air gula
suam..hihihi kawan-kawan rendam lah jari jemari yang terasa panas itu selama 3
hingga 4 minit…petua ini Cik Ana perolehi dengan pak cik google..cuba yea
jangan tak cuba..
Petua kelima:
Petua yang terakhir ialah ramas-ramas
atau genggam beras selama beberapa minit.kemudian basuh tangan menggunakan air
suam..inshaaAllah petua ni menjadi..hihihi untuk pengetahuan kawan-kawan..Cik Ana
pernah mencuba petua ni..waduhhh memang menjadi..
OK lah kawan-kawan..ini je petua-petua
yang Cik Ana boleh kongsi..kalau kawan-kawan ada petua-petua yang lain.kongsi-kongsi
la yea…
Mmmmm…Masak kalau tidak ada cili tak
sedapkan…betul tak kawan.kawan??. Tapi itu la risiko nya. Tangan dan jari-jari
ni semua rasa panas. Jadi, Cik Ana harap, dengan petua ni, kawan-kawan dapat
memasak dengan gembira tanpa memikirkan panas akibat cili tu. Hik4…..
Selamat mencuba!!
p/s : Sharing is caring............
"hasil coretan"
SITI FARHANA SHAMSUDDIN
I pun tengah ramas tangan dalam bekas beras ni.. Alhamdulillah rasa pijar beransur hilang.
ReplyDeleteMakaseh. Pasne nak letak garam kat atas bibir ni. Terkena pedas cili drpd tangan tadi huhu
ReplyDeleteI try bubuh garam dlm segengam dlm air pastu kacau dan rendam tgn yg pijar sambil gosok tangan pastu bukak api hangatkan tangan dlm 30 saat pastu cuci pkai sabun dan bilas. adalah kurang sikit dr sebelum ni.
ReplyDeleteCik Ana, Terima kasih dgn petua yg di share. Sya guna cara ramas bras. 2x buat 100% hilang
ReplyDeleteI pon try masukkan garam dalam air tuh pastu gosok² kat tgn ....kurang sikit lah...
ReplyDeleteI pon try masukkan garam dalam air tuh pastu gosok² kat tgn ....kurang sikit lah...
ReplyDeleteTerima kasih sis share petua ni, saya try ramas2 dengan beras dan cuci dgn air suam mmg mnjadi sgt.. Thanks ya sis.
ReplyDeletekulit i sensitif jugak.. dah try hmpir semua kt sini, ingat nk give up dah. tapi try jugak guna garam. menjadi.. srs panas/pedih makin kurang, dlm setengah jam je dh hilang.. thanks ya sis sbb share~
ReplyDelete