KUNCI KERAJAAN

Sunday, December 16, 2012

PES MUSAMMAN

~~~Assalamualaikum semua~~~

Pada petang yang berbahagia ini cik nieza nak berkongsi resepi penghasilan pes musamman yang telah dijanjikan pada entri yang lepas. Pes musamman sangat popular dalam masyarakat Thailand dan tentunya, penggunaan pes ini juga digunakan oleh rakyat Malaysia terutamanya pada mereka yang tinggal di bahagian utara dan pantai timur Malaysia , ada yang tak kenal bahagian pantai timur tengok peta bawah nie



Inilah peta semanjung Malaysia ye kawan-kawan. Kalau kawan-kawan lihat dibahagian utara Malaysia negara Thailand merupakan jiran kita di bahagian utara sebab tu lah masakan melayu dipengaruhi oleh masakan Thailand. Oppsss overdosee!!!Macam cikgu geografi pula cik nieza nie..hehhe

 oh ye, sibuk ber cok cek hampir terlupa pula cik nieza nak berkongsi resepi dalam pembuatan pes musamman nie. 


INILAH PES MUSAMMAN



BAHAN- BAHAN

70 g Bawang merah
10 g Bawang putih
15 g Lengkuas
20 g Serai
15 g lada kering
25 g Ketumbar
5 g Jintan putig
8 g Belacan


CARA PEMBUATAN


1. Satukan semua bahan di dalam mesin pengisar
2. Kisar sehingga halus
3. Sedia di guna dalam masakan

                      


PES MUSAMMAN BAHAN UTAMA
BAHAN MASAKAN UNTUK SEMUA
RESEPI DAH ADA, JANGAN LUPA SALIN YA
KELAK MENYESAL BILA TERLUPA


~~ SELAMAT MENCUBA ~~


Hasil  idea: NORANIZA BINTI HJ MD JAPAR
AKA CIK NIEZA



No comments:

Post a Comment