Pernah tak kawan-kawan menikmati makanan yang berasaskan kacang soya?
Kawan-kawan tahu tak kacang soya mempunyai pelbagai khasiat yang tersembunyi yang mampu membantu sistem tubuh berfungsi dengan lebih baik?
Tahukah kawan-kawan kacang soya juga tergolong diantara makanan terbaik dunia?
oleh itu tergerak di dalam hati cik nieza untuk berkongsi kebaikan kacang soya dan resepi penghasilan air kacang soya dengan kawan-kawan semua~~~
KEBAIKAN KACANG SOYA
1. Kacang soya mampu, mengurangkan risiko penyakit koronari jantung melalui
pengawalan paras kolesterol dalam badan oleh peptid soya 7s dan 11s di mana
tindakannya seperti ubat “statins” tetapi tanpa kesan sampingan ubat.
2. Isoflavin soya dipercayai dapat mempertingkatkan
kesihatan payudara serta mencegah penyakit barah payudara dan rahim,
memperkuatkan tulang lalu mencegah osteoporosis dengan mekanisme mengurangkan
kehilangan kalsium dalam tulang, mengatasi masalah simptom mati-haid.
3. Lesitin soya dapat mempercepatkan peredaran darah,
menyahtoksin bahan buangan dalam sel-sel, mengemusi lemak dalam makanan,
mempertingkatkan fungsi ginjal, jantung dan hati serta mampu mengawet penuaan
dan mencegah pigmentasi kulit.
4. . Kandungan asid amino perlu, asid lemak omega-3, asid
folik, zat besi dan kalsium sesuai bagi semua wanita sebagai makanan tambahan
protein utama untuk mencegah anemia dan mengurangkan masalah kesihatan. Selain
itu, proses penuaan dapat diperlahankan.
5. Gula kompleks dan “oligosaccaride” dalam kacang soya
memperbaiki masalah sembelit dan juga sebagai makanan utama probiotik di dalam
usus besar demi kesihatan kolon serta mencegah kita daripada barah kolon.
Walaupun kacang soya memiliki pelbagai ciri yang merangsang
kesihatan badan optimum, anda mesti berhati-hati semasa membuat pilihan jenama
di pasaran.
1. Khasiat protein kacang soya dapat disamakan dengan dua kali
protein daging, empat kali telur, empat kali gandum, lima atau enam kali roti
dan dua belas kali susu.
2. Hasil kajian juga mendapati protein kacang soya bukan
sahaja tinggi, tetapi baik dari segi kualitinya.
3. Kacang soya dapat membantu
keperluan wanita, di antaranya adalah, kacang soya membantu perkembangan otak,
mempertingkatkan kadar metabolisme badan seterusnya serat yang terkandung di
dalamnya membantu mengawal berat badan.
4. Ia juga baik untuk mencegah gejala ‘hot
flashes’ sebelum menapous dan membantu mencegah kanser serta anemia.
Setelah cik nieza menerangkan kebaikan kacang soya, cik nieza nak berkongsi pula, resepi pembuatan air kacang soya. Kalau dipasaran air kacang soya memang sudah terkenal dan berada di tarafnya yang tersendiri. Sudah semestinya, air kacang soya telah mendapat tempat dihati setiap pengemarnya.
No comments:
Post a Comment