KUNCI KERAJAAN

Friday, December 14, 2012

KARI KERING REBUNG DAN DAGING





Nama resepi :
Kari Kering Rebung dan Daging
Porsi :
2 orang

Kuantiti                 Bahan                            Peralatan

300g                       Rebung                           Mangkuk
300g                       Daging                            Chopping board
50 g                        Cili merah                       Pisau
150g                       Tomato                           Sudu
200ml                     Santan Pekat                  Dapur gas
30g                         Sos Ikan                         Besen
40ml                       Minyak


Pes Kari mussaman ( dikisar )
70g                        Bawang merah               Pisau
10g                        Bawang Putih                Chopping board
15g                        Lengkuas                       Mesin pengisar
20g                        Serai                                                  
15g                        Lada kering
25g                        Ketumbar
5g                          Jintan putih
8g                          Belacan

Cara penyediaan :
1.  Rebus rebung dan bilas dengan air sejuk. Toskan
2.  Rebus daging hingga empuk dan hiris nipis. Simpan air rebusan daging tadi.
3.  Panaskan minyak dalam periuk. Masukkan pes kari mussaman,  tumis  hingga naik bau.
4.  Masukkan air rebusan daging. Kacau lagi
5. Masukkan daging, rebung dan santan pekat.  Biarkan masakan mereneh
6. Masukkan cili merah, tomato , sos ikan dan garam
7.  Renehkan  masakan sehingga hampir pekat bahagian kuahnya
8.  Sesuaikan rasa dan angkat
9.  Sedia dihidang. 

SELAMAT MENCUBA

Salam Thai,
miss abby

No comments:

Post a Comment