Nama
resepi :
Kari
Kering Rebung dan Daging
Porsi
:
2
orang
Kuantiti Bahan Peralatan
300g Rebung
Mangkuk
300g Daging Chopping board
50 g Cili
merah Pisau
150g Tomato Sudu
200ml Santan
Pekat Dapur
gas
30g Sos
Ikan Besen
40ml Minyak
Pes Kari mussaman ( dikisar )
70g Bawang
merah Pisau
10g Bawang
Putih Chopping board
15g Lengkuas Mesin
pengisar
20g Serai
15g Lada
kering
25g Ketumbar
5g Jintan
putih
8g Belacan
Cara penyediaan
:
1. Rebus rebung dan bilas dengan air
sejuk. Toskan
2. Rebus daging hingga empuk dan
hiris nipis. Simpan air rebusan daging tadi.
3. Panaskan minyak dalam periuk.
Masukkan pes kari mussaman, tumis hingga naik bau.
4. Masukkan air rebusan daging.
Kacau lagi
5. Masukkan daging, rebung dan
santan pekat. Biarkan masakan mereneh
6. Masukkan cili merah, tomato , sos
ikan dan garam
7. Renehkan masakan sehingga hampir pekat bahagian
kuahnya
8. Sesuaikan rasa dan angkat
9. Sedia dihidang.
SELAMAT MENCUBA
Salam Thai,
miss abby
No comments:
Post a Comment