KUNCI KERAJAAN

Friday, December 14, 2012

CHICKEN GREEN CURRY





Nama resepi :
Chicken Green Curry
Porsi :
2 orang

Kuantiti             Bahan               Peralatan

Bahan Pes Kari Hijau
15g                    Serai                    Pisau
10g                    Cili padi              Chopping board
15g                   Bawang merah     Sudu
10g                   Bawang  putih      Mangkuk
10g                   Lengkuas              Pinggan
5g                     Daun ketumbar     Besen
5 g                    Daun selasih         Dapur gas
5g                     Serbuk jintan putih     Penapis
5g                     Serbuk lada sulah      
10g                   Serbuk ketumbar        
15g                   Sos ikan ( nampla )   
10g                   Belacan                      
15g                   Jus limau nipis                       
25g                   Gula perang / merah  
150ml               Santan           
10g                   Halia              

Bahan Kari Hijau Thai
500g                Ayam                        Mesin Pengisar
30g                  Tomato                     Pisau
15g                  Serai                         Chopping board
5g                    Daun Limau Purut     
15g                  Cili padi merah Thai 
600ml              Santan Cair               
100ml              Pati santan                  
10g                  Daun selasih              
5g                    Jus Limau                 
6g                    Sos Ikan                     
5g                    Gula                           

Cara   penyediaan
( A )    Untuk pes kari Thai
1. Satukan semua bahan ke dalam  alat  pengisar. Kisar halus hingga semua lumat
( B )     Untuk kari hijau Thai
        1.    Panaskan sedikit minyak dalam periuk . Tumis pes kari  hijau hingga naik bau.
2.    Masukkan serai dan juga daging. Gaul rata dan masak sehingga daging kecut
3.  Tuang santan cair. Kacau dan tambah daun limau purut, biar masak hingga daging setengah empuk. Masukkan cili padi Thai. Bila mendidih, tuangkan pati santan.  Tambah bahan perisa iaitu  sos ikan, jus limau nipis dan sedikit gula. Masak sekejap dengan api yang sederhana. Pastikan masakan sentiasa dikacau.
4. Akhir sekali, masukkan daun selasih. Kacau rata dan matikan api. Hidangkan.

SELAMAT MENCUBA

Salam Thai,
miss abby

No comments:

Post a Comment