ASSALAMUALAIKUM
hye kawan-kawan semua.. diharapkan
semuanya sihat dan ceria selalu. ha... cuti sekolah pun dah nak habis ni. dah
beli ke belum pakaian untuk anak-anak? hihi.. miss abby tak ada anak lagi. anak
kucing, adala.. :-p
setiap
minggu ada je jemputan majlis perkahwinan mahupun pertunangan saudara-mara
ataupun rakan-rakan. Miss abby cuba untuk hadiri jika kelapangan ye.
hari
ni miss abby nak kongsi satu resipi dari negeri kelahiran miss abby, johor. Di
johor, memang ramai kaum jawa. Jadi makanan di johor kebanyakannya sering
terpengaruh dengan masakan jawa. Pernah dengar PECAL tak? Pecal ni terkenal di
johor rasanya. Di negeri lain, rasanya ada juga..
pecal ni ada macam-macam seperti
pecal jawa, pecal mangga, pecal sayur, pecal ikan pari, pecal timun...
Tapi hari ni miss abby nak kongsi
“PECAL JANTUNG PISANG”
eh sebelum tu, kenal tak bentuk jantung pisang tu? selalunya ada kat kampung-kampung je. susah juga nak dapatkannya. kalau pisang, pasti semua tahukan. ini jantungnya. macam manusia pula, ada jantung, hihi..
inilah rupa jantung pisang ye. ada khasiatnya tau.
ia boleh mencegah penyakit jantung dan strok.
dan ini pula PECAL JANTUNG PISANG
Bahan-bahan:
Jantung pisang
Ikan dalam 2/3 ekor
lada hitam
bawang merah
sedikit halia
garam
gula
Caranya:
1) Jantung pisang tu belah 4, dan rebus dulu.
2) Ikan pun kena rebus.
3) Lada hitam, bawang merah, dan halia ditumbuk.
4) Perah santan.
5)Bila jantung pisang dah agak empuk, hiris halus. masukkan dalam mangkuk. isikan pula santan yang telah diperah tadi. Agak-agak masa nak masukkan santan. (jangan cair sangat dan jangan pekat sangat)
6) Ikan tadi, cerai-ceraikan isinya dan masukkan ke dalam santan yang dah diisi dengan jantung pisang tadi.
7) kemudian masukkan pula bahan tumbuk tadi. gaulkan bagi ke semua benda tu serasi dan letak garam dan gula.
Jantung pisang
Ikan dalam 2/3 ekor
lada hitam
bawang merah
sedikit halia
garam
gula
Caranya:
1) Jantung pisang tu belah 4, dan rebus dulu.
2) Ikan pun kena rebus.
3) Lada hitam, bawang merah, dan halia ditumbuk.
4) Perah santan.
5)Bila jantung pisang dah agak empuk, hiris halus. masukkan dalam mangkuk. isikan pula santan yang telah diperah tadi. Agak-agak masa nak masukkan santan. (jangan cair sangat dan jangan pekat sangat)
6) Ikan tadi, cerai-ceraikan isinya dan masukkan ke dalam santan yang dah diisi dengan jantung pisang tadi.
7) kemudian masukkan pula bahan tumbuk tadi. gaulkan bagi ke semua benda tu serasi dan letak garam dan gula.
8) Sedia dihidang.
ok... macam tu lah caranya.. pasti lebih berselera nanti.
SELAMAT MENCUBA..
Salam Timur
SITI ARBAKYAH ABU BAKAR a.k.a miss abby
No comments:
Post a Comment