KUNCI KERAJAAN

Monday, December 10, 2012

RESEPI MASAKAN INDIA...




  Nama Resipi :
Pakoras With Cucumber Raita
Porsi :
2 orang

Pakoras
Kuantiti                      Bahan                                                             Peralatan
200 g                           Terung                                                             Besen
200 g                           Kentang                                                          Mangkuk
140 g                           Tepung kacang kuda                                       Kuali
3 g                               Serbuk cili                                                       Sudip
3 g                               Soda bikarbonat                                              Pisau
500 g                           Minyak                                                            Chopping board  
5 g                               Garam                                                             Dapur gas

Cucumber Raita
Kuantiti                      Bahan                                                             Peralatan
260 g                           Tairu                                                                Whisk
25 g                             Cili hijau                                                          Mangkuk
250 g                           Timun                                                              Pisau
60 g                             Bawang putih                                                  Chopping board
10 g                             Jintan putih                                                                

Tairu
200 g                           Susu cair                                                          Mangkuk
30 g                             Limau nipis                                                       Sudu

Langkah penyediaan :
Pakoras
1.          Bancuh tepung kacang kuda, serbuk cili, garam dan soda bikarbonat dengan air hingga menjadi bater cair.
2.         Panaskan minyak dalam kuali. Celupkan sayur-sayuran dalam bater satu per satu dan goreng hingga garing. Angkat dan toskan.

Cucumber Raita
1.            Pukul tairu dengan whisk  hingga licin dan pekat.
2.     Masukkan timun, bawang besar dan cili. Sesuaikan rasanya dan masukkan jintan putih yang telah disangai. Sejukkan raita dalam peti sejuk. Kemudian boleh dihidang bersama-sama pakoras.

Tairu
1.                  Bancuh susu cair dengan perahan limau nipis. Gaul sebati dan rehatkan.





                                                                        Nama Resipi :
Nasi Beriani
Porsi :
2 orang

Kuantiti                      Bahan                                                 Peralatan
300 g                           Beras basmati                                      Dapur gas                   
250 g                           Susu cair                                              Mangkuk
500 ml                         Air                                                       Pisau
10 g                             Halia (ditumbuk)                                 Chopping board
20 g                             Bawang putih (ditumbuk)                   Lesung batu
20 g                             Bawang merah (dihiris)                       Periuk
30 g                             Minyak sapi                                         Senduk
8 g                               Rempah beriani          
10 g                             Paprika           
5 g                               Buah pelaga   
10 g                             Kayu manis                
10 g                             Bunga cengkih                                                           
5 g                               Garam masala                         
10 g                             Garam                        
30 g                             Badam dihiris (digoreng)       
10 g                             Gajus (digoreng)                    
10 g                             Bawang goreng          
10 g                             Daun pudina                                                              

Garam masala
Kuantiti                      Bahan                                                 Peralatan
18 g                             Ketumbar                                            Pengisar
8 g                               Jintan putih                                         Mangkuk
5 g                               Lada hitam
10 g                             Kulit kayu manis
8 g                               Buah pelaga
10 g                             Bunga cengkih

Langkah penyediaan :
Garam masala
1.             Cuci dan keringkan.
2.             Sangai semuanya kecuali buah pelaga.
3.             Kisar kering.

Nasi beriani
1.             Panaskan minyak sapi di dalam periuk dan tumiskan buah pelaga, kayu manis, bunga cengkih dengan bawang merah serta daun pudina.
2.             Masukkan bahan tumbuk, garam, garam masala, paprika dan rempah beriani.
3.             Tuangkan air dan susu. Biarkan bahan mendidih.
4.             Kemudian masukkan beras dan biarkannya kering.
5.             Kacau nasi dan taburkan sebahagian gajus, badam dan bawang goreng. Tutup periuk dan biarkan 3 minit.

Hiasan :
1.             Hiaskan nasi dengan gajus, badam, daun parsli dan bawang goreng.
2.             Hidangkan panas bersama-sama lauk.
3.             Pek dalam bekas yang sesuai



                                                               Nama Resipi :
Ayam Masak Beriani
Porsi :
2 orang

Bahan
Kuantiti                      Bahan                                                             Peralatan
1200 g                         Paha ayam                                                       Dapur gas
140 g                           Tomato                                                            Mangkuk
30 g                             Rempah beriani                                               Periuk
30 g                             Daun ketumbar                                               Senduk
30 g                             Daun pudina  
45 g                             Minyak sapi                
30 g                             Tomato puri    
10 g                             Badam            
10 g                             Biji gajus                    
10 g                             Bawang goreng          
500 ml                         Air                                                                  
10 g                             Garam

Bahan perap
Kuantiti                      Bahan                                                             Peralatan
25 g                             Halia                                                                Mangkuk
30 g                             Bawang putih                                                  Pengisar
25 g                             Cili hijau                                                          Pisau
10 g                             Serbuk lada hitam                                           Chopping board    
75 g                             Tairu                                                                              

Bahan tumis
Kuantiti                      Bahan                                                             Peralatan
40 g                             Bawang besar                                                  Mangkuk           
15 g                             Kayu manis                                                                     
15 g                             Buah pelaga                                                                    
10 g                            Bunga cengkih                                                           

Garam masala
Kuantiti                      Bahan                                                             Peralatan
70 g                             Susu cair                                                          Mangkuk
15 g                             Lemon

Langkah penyediaan
Garam masala
1.             Cuci dan keringkan.
2.             Sangai semuanya kecuali buah pelaga.
3.             Kisar kering.

Ayam masak beriani
1.             Bersihkan ayam terlebih dahulu. Kemudian perap ayam dengan bahan perap yang telah dikisar selama satu jam.
2.             Setelah satu jam ayam diperap, panaskan kuali dan cairkan minyak sapi kemudian tumis bahan tumis dengan menumis kayu manis, buah pelaga dan bunga cengkih terlebih dahulu. Setelah naik bau baru masukkan hirisan bawang besar dan tumis sehingga layu dan sedikit garing dengan menggunakan api yang perlahan.
3.             Kemudian masukkan tomato puri dan rempah beriani dan kacau sehingga sebati dan biarkan sehingga sedikit garing.
4.     Masukkan ayam, tomato, daun ketumbar, daun pudina dan sedikit air supaya ia tidak hangit dan mempercepat proses memasak ayam.
5.             Kecilkan api. Masukkan badam, gajus, tairu dan bawang goreng. Masak sehingga pekat.



                                                                         Nama Resipi :
Dalca
Porsi :
2 orang

Kuantiti                      Bahan                                                 Peralatan
100 g                           Daging                                                Mangkuk        
100 g                           Lobak merah                                       Besen
80 g                             Terung panjang                                   Dapur gas         
70 g                             Tomato                                                Pisau     
120 g                           Kentang                                              Chopping board         
100 g                           Kacang buncis                                     Periuk
200 g                           Kacang dal                                          Senduk           
50 g                             Rempah kari daging                            Kuali    
250 ml                         Santan                                                 Sudip  
50 g                             Bawang besar                                      Pengisar            
35 g                             Bawang putih                                                               
10 g                             Halia                                                                             
15 g                             Kulit kayu manis                                                          
5 g                               Bunga cengkih                                                               
5 g                               Buah pelaga                                                                   
8 g                               Asam jawa                                                                     
10 g                             Garam                                                                            
100 g                           Minyak                                                                         
8 g                               Serbuk cili                                                                      

Langkah penyediaan
1.             Bersihkan daging dan potong kecil-kecil.
2.             Sayur-sayuran dipotong mengikut selera anda.
3.             Rebus kacang dal dan daging sehingga kedua-duanya masak empuk.
4.            Masukkan kentang dan lobak merah. Rebus sehingga empuk dan diikuti terung panjang, kacang buncis dan tomato.
5.             Tumis darat : panaskan minyak dalam kuali. Masukkan kayu manis, bunga cengkih, buah pelaga dan diikuti dengan bawang besar, halia dan bawang putih yang telah dikisar. Tumis sehingga naik bau.
6.             Masukkan rempah kari daging dan serbuk cili gaul rata. Masukkan air asam jawa dan garam. Tumis sehingga ia masak dan masukkan ke dalam periuk rebusan daging dan sayur-sayuran. Kacau sehingga sebati.
7.             Masukkan santan dan masak sehingga mendidih dan rasakan garamnya.



 SELAMAT MENCUBA KAWAN-KAWAN..
ok daaaa...cik ana nak p jalan-jalan..ambil angin luar....


No comments:

Post a Comment