Nama
Resipi :
Pie Tee
Porsi
:
2 orang
BAHAN-BAHAN
Bahan
kulit pie tie
Kuantiti Bahan Peralatan
80 g Tepung gandum
60 g Tepung beras Besen
15 ml Air
Dapur gas
1 biji Telur Senduk
20 g Garam Mangkuk
20 g Lada sulah Pisau
10 g Kapur Periuk
5 g Gula
dan bahan perasa Calung pie tee
90 g Minyak masak
Garfu
Bahan
inti
Kuantiti Bahan Peralatan
10 g Minyak
masak
5 g Bawang
putih – dicincang kasar Kuali
300 g Isi
udang – dicincang kasar Mangkuk
200 g Sengkuang
– diparut kasar Pemarut
100 g Lobak
merah – diparut kasar
100 g Timun
– diparut kasar
Bahan
sos
Kuantiti Bahan
Peralatan
15 g Cili
hidup Mangkuk
5 g Gula
Dapur
gas
5 g Garam
Sudu
10 g Sos
thai Periuk
10 g Sos
plum
5 g Cuka
20 ml Air
10 ml Minyak
masak
5 g Tepung
jagung
Langkah penyediaan
Untuk
kulit pie tee :
1. Ayakkan
tepung dan garam, masukkan lada sulah, bahan perasa dan gula.
2. Campurkan
telur dan air, gaul sebati. Pukul semuanya sehingga kembang dan berbuih.
3. Peramkan
adunan selama 20 minit.
4. Panaskan
minyak dalam kuali yang dalam.
5. Rendam
calung pie tee dalam minyak yang
panas, biarkan lama sedikit supaya calung benar-benar panas.
6. Celupkan
calung pie tee dalam adunan separas ¾
dan masukkan ke dalam minyak panas seperti membuat kuih goyang atau kuih ros.
Biarkan sebentar sehingga adunan agak lekang. Tolak keluar dengan lidi atau
garfu.
7. Gorengkan
sehingga kekuningan. Buat sehingga habis.
Untuk
inti :
1. Panaskan
minyak, tumiskan bawang putih hingga naik bau dan masukkan udang.
2. Gorengkan sehingga udang masak.
3. Masukkan lobak merah, sengkuang dan timun,
gaul rata dan ketepikan.
Untuk
sos :
1. Masukkan
semua bahan ke dalam jug pengisar kecuali bancuhan tepung jagung.
2. Masukkan
bahan kisar ke dalam periuk, masak hingga mendidih.
3. Kecilkan
api, masukkan bancuhan tepung jagung. Gaul sehingga sos pekat, tutupkan api.
4. Hidang
dengan mengisikan ke dalam kulit pie tee
dan tuangkan sos ke dalamnya.
Nama
Resipi :
Crab
Meat And Egg Drop Soup
Porsi
:
2 orang
BAHAN-BAHAN
Kuantiti Bahan Peralatan
10 g Minyak
masak Periuk
10 g Bawang
besar ( dicincang ) Senduk
5 g Stok ayam Pisau
1 biji Telur Chopping
board
(dipukul sehingga kembang )
10 ml Air
10 g Tepung jagung
200 g Isi
ketam
5 g Garam
dan lada sulah
1 helai Daun
bawang - dimayang halus untuk hiasan
Langkah
penyediaan:
1. Panaskan
minyak dan tumiskan bawang besar sehingga terbit bau dan agak kekuningan.
2. Kemudian
masukkan stok ayam dan biarkan ianya mendidih.
3. Setelah
itu, masukkan isi ketam dan renehkan selama lebih kurang 8 hingga 10 minit.
Perasakan dengan garam dan lada sulah secukup rasa.
4. Perlahankan
api dan masukkan telur sedikit demi sedikit sambil bahan dikacau secara satu
arah sahaja.
5. Kemudian
masukkan pula bancuhan tepung jagung untuk melikatkan bahan.
Nama
Resipi :
Nasi
Putih
Porsi :
2
orang
BAHAN-BAHAN
Kuantiti Bahan Peralatan
300 g Beras Periuk
600 ml Air Senduk
Langkah
penyediaan:
1. Cuci beras
sehingga bersih.
2. Kemudian
masukkan beras, daun pandan dan air di dalam periuk.
3. Masak
nasi dengan menggunakan api yang sederhana tanpa menutup periuk.
4. Selepas
8 hingga 10 minit atau setelah air beras kering, barulah periuk boleh ditutup.
5. Perlahankan
api dan tunggu hingga nasi benar-benar masak.
Nama
Resipi :
Beef Green Pepper
Porsi :
2 orang
BAHAN-BAHAN
Kuantiti Bahan
Peralatan
300 g Daging batang pinang - dihiris nipis Kuali leper
20 g Lada benggala - dipotong julienne Pinggan
10 g Bawang putih
3 g Halia Senduk
5 g Sos tiram
Pisau
5 g Kicap cair Chopping
board
125
ml Air
5 g Tepung jagung
10 ml Air
10 ml Minyak (untuk menumis)
5 g Gula
5 g Garam dan lada
sulah
Langkah
penyediaan :
1. Perapkan
daging bersama-sama dengan gula, garam dan lada sulah selama lebih kurang 1
jam.
2. Panaskan
minyak dan gorengkan daging sebentar dengan api yang besar. Angkat dan
asingkan.
3. Panaskan
minyak dan tumiskan bahan yang dicincang halus sehingga kekuningan, kemudian
masukkan sos tiram dan kicap cair. Kacau rata.
4. Selepas
itu, masukkan daging dan lada benggala berserta daging. Kacau rata. Perasakan
secukupnya dan masukkan bancuhan tepung jagung untuk memekatkannya.
.Nama
Resipi
Kubis Gulung Berinti
Porsi :
2
orang
BAHAN-BAHAN
Kuantiti
Bahan Peralatan
300 g Kubis
panjang(dicelur dan ditoskan)
100 g Isi ayam (dicincang) Dapur gas
100 g Udang (dibuang kulit dan dicincang ) Senduk
10 g Cendawan
cina (direndam dan dihiri ) Kuali
30 g Bawang
besar (dicincang) Pisau
30 g Lobak
merah (dipotong julienne) Chopping
board
5 g Daun
bawang (dihiris)
8 g Daun
saderi (dihiris)
10 g Tepung
jagung
5 g Garam
Bahan-bahan
sos
Kuantiti
Bahan Peralatan
250 ml Stok
ayam Periuk
30 g Bawang
besar (dicincang) Senduk
160 g Tomato
(dicincang halus) Sudu
10 g Tepung
ubi
12 g Cili
kisar
15 g Marjerin
5 g Garam
dan lada sulah
Hiasan
1 helai Daun
bawang
Langkah
penyediaan:
1. Campurkan
semua bahan inti. Gaul rata dan perisakan.
2. Letakkan
secukupnya inti di atas daun kubis dan gulung dengan kemas. Ulang pada setiap
helaian kubis. Kukus gulungan kubis.
3. Sementara
itu, sediakan sos
I.
Panaskan marjerin. Tumiskan
bawang besar dan lada kisar. Masukkan stok dan tomato.
II.
Apabila mendidih, masukkan
tepung ubi kayu yang dilarutkan dengan sedikit air. Sesuaikan rasanya.
III.
Apabila sos pekat, masukkan
kubis gulung. Biarkan masak sebentar.
IV.
Angkat dan hidangkan.
Selamat mencuba kawan-kawan
Hasil idea : Noraniza binti hj Md japar
aka Cik nieza
No comments:
Post a Comment