KUNCI KERAJAAN

Tuesday, December 11, 2012

Resepi masakan cina








Nama Resipi :
Pie Tee
Porsi :
2 orang
BAHAN-BAHAN
Bahan kulit pie tie
Kuantiti                                      Bahan                                          Peralatan
80 g                                             Tepung gandum                           
60 g                                             Tepung beras                                  Besen
15 ml                                           Air                                                 Dapur gas
1 biji                                            Telur                                               Senduk
20 g                                             Garam                                            Mangkuk
20 g                                              Lada sulah                                     Pisau
10 g                                             Kapur                                             Periuk
5 g                                               Gula dan bahan perasa                  Calung pie tee
90 g                                             Minyak masak                               Garfu




Bahan inti
Kuantiti                                 Bahan                                                Peralatan
10 g                                        Minyak masak                                   
5 g                                          Bawang putih – dicincang kasar        Kuali
300 g                                      Isi udang – dicincang kasar               Mangkuk
200 g                                      Sengkuang – diparut kasar                Pemarut
100 g                                      Lobak merah – diparut kasar            
100 g                                      Timun – diparut kasar                                   

Bahan sos
Kuantiti                                 Bahan                                                Peralatan
15 g                                        Cili hidup                                           Mangkuk
5 g                                          Gula                                                   Dapur gas
5 g                                          Garam                                                            Sudu
10 g                                        Sos thai                                              Periuk
10 g                                        Sos plum                                           
5 g                                          Cuka                                                 
20 ml                                      Air                                                     
10 ml                                      Minyak masak                                   
5 g                                          Tepung jagung           
                       
Langkah penyediaan
Untuk kulit pie tee :
1.      Ayakkan tepung dan garam, masukkan lada sulah, bahan perasa dan gula.
2.      Campurkan telur dan air, gaul sebati. Pukul semuanya sehingga kembang dan berbuih.
3.      Peramkan adunan selama 20 minit.
4.      Panaskan minyak dalam kuali yang dalam.
5.      Rendam calung pie tee dalam minyak yang panas, biarkan lama sedikit supaya calung benar-benar panas.
6.      Celupkan calung pie tee dalam adunan separas ¾ dan masukkan ke dalam minyak panas seperti membuat kuih goyang atau kuih ros. Biarkan sebentar sehingga adunan agak lekang. Tolak keluar dengan lidi atau garfu.
7.      Gorengkan sehingga kekuningan. Buat sehingga habis.

Untuk inti :
1.      Panaskan minyak, tumiskan bawang putih hingga naik bau dan masukkan udang.
2.  Gorengkan sehingga udang masak.
3.   Masukkan lobak merah, sengkuang dan timun, gaul rata dan ketepikan.

Untuk sos :
1.      Masukkan semua bahan ke dalam jug pengisar kecuali bancuhan tepung jagung.
2.      Masukkan bahan kisar ke dalam periuk, masak hingga mendidih.
3.      Kecilkan api, masukkan bancuhan tepung jagung. Gaul sehingga sos pekat, tutupkan api.
4.      Hidang dengan mengisikan ke dalam kulit pie tee dan tuangkan sos ke dalamnya.






Nama Resipi :
Crab Meat And Egg Drop Soup
Porsi :
2 orang
BAHAN-BAHAN
Kuantiti                                 Bahan                                                 Peralatan
10 g                                        Minyak masak                                               Periuk
10 g                                        Bawang besar ( dicincang )               Senduk                                  
5 g                                          Stok ayam                                          Pisau
1 biji                                        Telur                                                    Chopping board
            (dipukul sehingga kembang )
10 ml                                      Air   
10 g                                        Tepung jagung 
200 g                                      Isi ketam                                           
5 g                                          Garam dan lada sulah
1 helai                                     Daun bawang - dimayang halus untuk hiasan

Langkah penyediaan:
1.      Panaskan minyak dan tumiskan bawang besar sehingga terbit bau dan agak kekuningan.
2.      Kemudian masukkan stok ayam dan biarkan ianya mendidih.
3.      Setelah itu, masukkan isi ketam dan renehkan selama lebih kurang 8 hingga 10 minit. Perasakan dengan garam dan lada sulah secukup rasa.
4.      Perlahankan api dan masukkan telur sedikit demi sedikit sambil bahan dikacau secara satu arah sahaja.
5.      Kemudian masukkan pula bancuhan tepung jagung untuk melikatkan bahan.






Nama Resipi :
        Nasi Putih

          Porsi :
                                                                      2 orang
BAHAN-BAHAN
Kuantiti                                 Bahan                                    Peralatan
300 g                                      Beras                                      Periuk            
600 ml                                    Air                                          Senduk

Langkah penyediaan:
1.      Cuci beras sehingga bersih.
2.      Kemudian masukkan beras, daun pandan dan air di dalam periuk.
3.      Masak nasi dengan menggunakan api yang sederhana tanpa menutup periuk.
4.     Selepas 8 hingga 10 minit atau setelah air beras kering, barulah periuk boleh ditutup.
5.      Perlahankan api dan tunggu hingga nasi benar-benar masak.



Nama Resipi :
                                                 Beef Green Pepper
                                                            Porsi :
                                                           2 orang

BAHAN-BAHAN

Kuantiti                   Bahan                                                               Peralatan
300 g                          Daging batang pinang - dihiris nipis                    Kuali leper
20 g                            Lada benggala  - dipotong julienne                    Pinggan  
10 g                            Bawang putih                            
3 g                              Halia                                                                Senduk
5 g                              Sos tiram                                                          Pisau
5 g                              Kicap cair                                                      Chopping board
125 ml                        Air                                                     
5 g                              Tepung jagung                                  
10 ml                          Air                                                     
10 ml                          Minyak (untuk menumis)
5 g                              Gula                                                  
5 g                              Garam dan lada sulah

Langkah penyediaan :
1.   Perapkan daging bersama-sama dengan gula, garam dan lada sulah selama lebih kurang 1 jam.
2.   Panaskan minyak dan gorengkan daging sebentar dengan api yang besar. Angkat dan asingkan.
3.   Panaskan minyak dan tumiskan bahan yang dicincang halus sehingga kekuningan, kemudian masukkan sos tiram dan kicap cair. Kacau rata.
4.  Selepas itu, masukkan daging dan lada benggala berserta daging. Kacau rata. Perasakan secukupnya dan masukkan bancuhan tepung jagung untuk memekatkannya.





                                            .Nama Resipi 
                                         Kubis Gulung Berinti
                                                    Porsi :
                                                    2 orang

BAHAN-BAHAN
Kuantiti                     Bahan                                                           Peralatan
300 g                          Kubis panjang(dicelur dan ditoskan)          
100 g                          Isi ayam (dicincang)                                      Dapur gas
100 g                          Udang (dibuang kulit dan dicincang )           Senduk
10 g                            Cendawan cina (direndam dan dihiri )           Kuali
30 g                            Bawang besar (dicincang)                             Pisau
30 g                            Lobak merah (dipotong julienne)                  Chopping board
5 g                              Daun bawang (dihiris)                                  
8 g                              Daun saderi (dihiris)                                     
10 g                            Tepung jagung                                              
5 g                              Garam                        

Bahan-bahan sos
Kuantiti                     Bahan                                                           Peralatan
250 ml                        Stok ayam                                                      Periuk
30 g                            Bawang besar (dicincang)                             Senduk
160 g                          Tomato (dicincang halus)                               Sudu
10 g                            Tepung ubi                                                    
12 g                            Cili kisar                                                       
15 g                            Marjerin                                                        
5 g                              Garam dan lada sulah                                   

Hiasan
1 helai                                     Daun bawang                                                           

Langkah penyediaan:
1.      Campurkan semua bahan inti. Gaul rata dan perisakan.
2.      Letakkan secukupnya inti di atas daun kubis dan gulung dengan kemas. Ulang pada setiap helaian kubis. Kukus gulungan kubis.
3.      Sementara itu, sediakan sos
I.                   Panaskan marjerin. Tumiskan bawang besar dan lada kisar. Masukkan stok dan tomato.
II.                Apabila mendidih, masukkan tepung ubi kayu yang dilarutkan dengan sedikit air. Sesuaikan rasanya.
III.             Apabila sos pekat, masukkan kubis gulung. Biarkan masak sebentar.
IV.             Angkat dan hidangkan.

Selamat mencuba kawan-kawan 

Hasil idea : Noraniza binti hj Md japar
aka Cik nieza











No comments:

Post a Comment

Post a Comment