KUNCI KERAJAAN

Wednesday, December 12, 2012

Crab Meat And Egg Drop Soup




Nama Resipi :
Crab Meat And Egg Drop Soup
Porsi :
2 orang
BAHAN-BAHAN
Kuantiti                                 Bahan                                                 Peralatan
10 g                                        Minyak masak                                               Periuk
10 g                                        Bawang besar ( dicincang )               Senduk                                  
5 g                                          Stok ayam                                          Pisau
1 biji                                        Telur                                                    Chopping board
            (dipukul sehingga kembang )
10 ml                                      Air   
10 g                                        Tepung jagung 
200 g                                      Isi ketam                                           
5 g                                          Garam dan lada sulah
1 helai                                     Daun bawang - dimayang halus untuk hiasan

Langkah penyediaan:
1.      Panaskan minyak dan tumiskan bawang besar sehingga terbit bau dan agak kekuningan.
2.      Kemudian masukkan stok ayam dan biarkan ianya mendidih.
3.      Setelah itu, masukkan isi ketam dan renehkan selama lebih kurang 8 hingga 10 minit. Perasakan dengan garam dan lada sulah secukup rasa.
4.      Perlahankan api dan masukkan telur sedikit demi sedikit sambil bahan dikacau secara satu arah sahaja.
5.      Kemudian masukkan pula bancuhan tepung jagung untuk melikatkan bahan.


Selamat mencuba kawan-kawan 

Hasil idea : Noraniza binti hj Md japar
aka Cik nieza



No comments:

Post a Comment