KUNCI KERAJAAN

Sunday, December 16, 2012

KUAH MEE KARI yang power.......


ASSALAMUALIAKUM...
Apa khabar hari ini kawan-kawan..Cik Ana doakankawan-kawan sihat sejahtera...Hmmm..entry pada kali ini Cik Ana hendak kongsi resepi kuah MEE KARI yang kebabommm...
resepi ini Cik Ana perolehi daripada kak ipar..hihihihi..jom kita sama-sama belajar...sedappp taw..


HIHIHI...pic ni Cik Ana capy dari pak cik google je.....

Kulit kayu manis                            10g
Bunga lawang                                10g
Bunga cengkih                               10g
Buah pelaga                                   10g
Halia                                              3cm             
Bawang putih (dikisar)                  30 g
bawang merah
(dikisar dan dimayang)                  40g
cili kering (dikisar)                        10g
serbuk kari adabi                           1 paket kecil
isi ayam                                         200g
kerang                                           100 g
udang                                            150 g
santan pekat                                  1 cawan
garam                                            1 sudu kecil
gula                                               1 sudu kecil
air asam jawa                                 secukup rasa
air kepala udang
(rebus kepala udang, kisar, tapis)  300 ml
 fishball                                         1 paket
fishcake                                         1 paket

Cara penyediaan :
1.  Tumis empat sekawan, halia, bawang merah dimayang    tumis sehingga naik bau.
2.  Kemudian masukkan bawang putih dan bawang besar yang telah dikisar. Tumis sehingga bertukar menjadi kuning.
3.  Masukkan cili kering yang telah dikisar.
4.  Masukkan serbuk kari adabi. Serbuk kari dibancuh menggunakan air.
5.  Apabila pecah minyak,masukkan isi ayam, kerang dan santan pekat.
6.  Kacau sehingga pecah minyak.
7.   Masukkan santan cair, air asam jawa,dan air kepala udang yang telah direbus.
8.  Setelah mendidih, masukkan  fishball dan fishcake yang telah digoreng.
9.  Kemudian setelah pecah minyak,masukkan udang. Akhir    sekali masukkan garan dan gula.Biarkan sehingga mendidih.
10.                   Sedia untuk dihidangkan.


SELAMAT MENCUBA YEA KAWAN-KAWAN.....

"coretan hati"
SITI FARHANA SHAMSUDDIN


No comments:

Post a Comment