KUNCI KERAJAAN

Friday, December 14, 2012

SOMTAM

ASSALAMUALAIKUM...

salam sejahtera buat kawan-kawan semua. 

hmm semalam miss abby dah janji nak kongsi resipi "SET MENU THAILAND" kan. pasti ada yang tertunggu-tunggu. tak sabar nak masak mungkin, hihi.. mana tahu, boleh dijadikan menu untuk tengahari ni. 


Nama resepi :
Somtam

Porsi :
2 orang

Kuantiti              Bahan                          Peralatan

150 g                Kecil betik mengkal ( warna jingga / merah –oren )     
100 g                mangga muda                  Pisau
50g                   kacang panjang ( racik )  Chopping board
5g                     daun salad                        Senduk
30g                   Bunga Kantan(racik halus)  Mangkuk
15g                   cili padi ( racik halus )        Sudu
10g                   cili merah ( racik halus )     Lesung  
25g                   Udang kering(ditumbuk kasar) Dapur  gas
15g                   kacang tanah goreng tanpa minyak (ditumbuk kasar)  
15g                   Bawang besar ( mayang )    Kuali                                
10g                   daun ketumbar ( mayang  )  Sudip
10g                   Sos ikan
10g                   Gula
15g                   limau kasturi – ambil jusnya


Cara penyediaan :
1.     Betik dan mangga dibuangkan kulit dan racik memanjang
2.     Satukan sos ikan, gula dan jus limau nipis. Kacau rata
3.     Campurkan betik, mangga, kacang panjang, tomato, cili padi , udang kering dan kacang tanah. Gaul sehingga rata
4.     Tambahkan garam  jika masakan kurang masin, hal ini kerana penggunaan sos ikan sudah  memberi rasa masin pada masakan.
5.     Alaskan pinggan dengan daun salad, isikan somtam . Sedia untuk di hidang sebagai pembuka selera.


SELAMAT MENCUBA

Salam Thai,
miss abby 

No comments:

Post a Comment