ASSALAMUALAIKUM...
salam sejahtera buat kawan-kawan semua.
hmm semalam miss abby dah janji nak kongsi resipi "SET MENU THAILAND" kan. pasti ada yang tertunggu-tunggu. tak sabar nak masak mungkin, hihi.. mana tahu, boleh dijadikan menu untuk tengahari ni.
Nama
resepi :
Somtam
Porsi :
2
orang
Kuantiti Bahan Peralatan
150
g Kecil betik mengkal ( warna jingga / merah
–oren )
100
g mangga muda Pisau
50g kacang panjang (
racik ) Chopping
board
5g daun salad Senduk
30g Bunga Kantan(racik halus) Mangkuk
15g cili padi ( racik
halus ) Sudu
10g cili merah ( racik
halus ) Lesung
25g Udang kering(ditumbuk kasar) Dapur gas
15g kacang tanah
goreng tanpa minyak (ditumbuk kasar)
15g Bawang besar
( mayang ) Kuali
10g daun ketumbar (
mayang ) Sudip
10g Sos ikan
10g Gula
15g limau kasturi –
ambil jusnya
Cara penyediaan
:
1. Betik dan mangga dibuangkan kulit
dan racik memanjang
2. Satukan sos ikan, gula dan jus
limau nipis. Kacau rata
3. Campurkan betik, mangga, kacang
panjang, tomato, cili padi , udang kering dan kacang tanah. Gaul sehingga rata
4. Tambahkan garam jika masakan kurang masin, hal ini kerana
penggunaan sos ikan sudah memberi rasa
masin pada masakan.
5. Alaskan pinggan dengan daun
salad, isikan somtam . Sedia untuk di hidang sebagai pembuka selera.
SELAMAT MENCUBA
Salam Thai,
miss abby
No comments:
Post a Comment