Nama
resepi :
Tom
yam goong
Porsi
:
2
orang
Kuantiti Bahan Peralatan
550g Stok udang Mangkuk
500g Udang Periuk
8g Lengkuas Pisau
3g Daun
Limau Purut Chopping board
50 g Bawang
besar Dapur
gas
10g Serai Senduk
15g Pes
Tomyam Sudu
10g Cili
padi
30g Tomato
2g Daun
Ketumbar
10 g Sos
Ikan
15g Limau
nipis
Cara Penyediaan
1. Stok udang dididihkan
2. kulit udang di kupas, bahagian ekor dan urat belakang
udang dibuang.
3. Serai , lengkuas yang diketuk dan
daun limau purut dimasukkan ke dalam stok ayam tadi.
4. Selepas itu, masukkan bawang yang
telah dipotong
5. Masukkan pes tomyam kacau seketika
dan masukkan udang, cendawan, tomato,
cili padi, sos ikan dan jus limau nipis secukupnya
6. Daun ketumbar ditaburkan,
angkat dan sedia di hidang.
SELAMAT MENCUBA
Salam Thai,
miss abby
No comments:
Post a Comment