KUNCI KERAJAAN

Friday, December 14, 2012

TOM YAM GOONG




Nama resepi :
Tom yam goong
Porsi :
2 orang

Kuantiti              Bahan                     Peralatan

550g                    Stok  udang              Mangkuk
500g                    Udang                      Periuk
8g                        Lengkuas                 Pisau
3g                        Daun Limau Purut   Chopping board
50 g                     Bawang besar          Dapur gas
10g                      Serai                         Senduk
15g                      Pes Tomyam            Sudu
10g                      Cili padi                                             
30g                      Tomato
2g                        Daun Ketumbar
10 g                     Sos Ikan
15g                      Limau nipis

Cara  Penyediaan
1.   Stok udang dididihkan
2.   kulit udang  di kupas, bahagian ekor dan urat belakang udang dibuang.
3.   Serai , lengkuas yang diketuk dan daun limau purut dimasukkan ke dalam stok ayam tadi.
4.   Selepas itu, masukkan bawang yang telah dipotong
5.   Masukkan pes tomyam kacau seketika dan masukkan  udang, cendawan, tomato, cili padi, sos ikan dan jus limau nipis secukupnya
6.   Daun ketumbar ditaburkan, angkat  dan sedia di hidang.


SELAMAT MENCUBA

Salam Thai,
miss abby

No comments:

Post a Comment