KUNCI KERAJAAN

Monday, December 17, 2012

NASI KERABU KELANTAN....



ASSALAMUALAIKUM…salam perjuang dari Cik Ana yang tidak lama lagi akan meninggalkan bumi Tanjung Malim yang tercinta.. Cik Ana tidak tahu nak menggambarkan macam mana perasaan ni…sedih pun ada…gembira pun ada..apa-apa pun…terima kasih buat kawan-kawan kerana mencipta seribu kenangan selama  4 tahun kita bersama ….


Terima kasih sudah menjadi teman baikku,
Terima kasih sudah menjadi sahabat karibku,
Terima kasih sudah menjadi bahagian dari, jalan hidupku,
Maafkan segala kesalahanku,
Maafkan segala kekuranganku,
Tak ada yangmesti ditangisi,
Kerna Cik Ana tidak akan jauh,
Teman, sahabat, ku akan mengingati setiap kenangan indah yang telah kita lewati.

waaaa…touching la plak Cik Ana ni…hik2..semangattttt…

sebelum sirih pulang gagang...jom Cik Ana kongsi  makanan yang paling popular di negeri Kelantan iaitu nasi kerabu…waaaa..mesti kawan-kawan tak sabarkan nak belajar..hihihi..masak untuk mak mertua erk??…wah..bagus-bagus.

Nasi kerabu merupakan hidangan nasi yang asalnya bewarna kebiruan. Kebiasaanya nasi kerabu dimakan dengan ikan kering atau ayam goreng, daging bakar, telur masin, keropok, budu dan ulam-ulaman lain.
Untuk menikmati nasi kerabu yang sedap dan lazat, pastikan bahan-bahan lengkap. Antara bahannya ialah sambal tumis, sambal ikan, ulam-ulaman dan juga solok lada… Nasi kerabu juga enak di makan bersama keropok goreng.

kawan-kawan jom kita lihat resepi nasi kerabu...


Bahan-bahan (sambal) 5-6 orang
15 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci halia
10 tangkai cili kering
3 batang serai – diketuk
2 sudu minyak masak
1/2 inci belacan
4 cawan santan
Garam dan gula
Bahan-bahan (ulam kerabu)
Daun kesum
Bunga kantan
Kobis
Kacang panjang
Taugeh
Bahan-bahan (nasi)
Beras
Pewarna biru (resepi asal guna bunga seri pagi)
Bahan-bahan (ikan)
4 ekor ikan kembung
3 ulas bawang merah
1 sudu besar lada hitam
Garam dan gula
Bahan-bahan (kerisik)
Kelapa parut
Cara-cara
  1. Untuk sambal – kisar bawang merah, bawang putih, halia dan cili kering. Tumis bahan kisar dan serai selama 10 minit, kemudian masukkan belacan, santan, garam dan gula. Masak sehingga pekat.
  2. Untuk ulam kerabu – semua bahan dihiris nipis-nipis kecuali taugeh. Gaul hingga sekata.
  3. Untuk nasi – masak nasi seperti biasa, cuma tambah pewarna biru.
  4. Untuk ikan – rebus ikan sehingga lembut. Asingkan isi daripada tulang. Goreng isi ikan dan bawang merah tanpa minyak. Masukkan lada hitam, garam dan gula.
  5. Untuk kerisi – goreng kelapa parut tanpa minyak sehingga keperangan.
Hidangkan nasi kerabu dengan telur masin, solok lada, ikan kering, ayam goreng atau keropok goreng. Lagi sedap kalau ada budu yang diperah limau nipis/kasturi.

hihihi..ok apalagi kawan-kawan..resepi dah ada..jom masuk dapur....

byeee jumpa lagi...selamat menjamu selera 
kawan-kawan..


"hasil coretan"
SITI FARHANA SHAMSUDDIN




No comments:

Post a Comment