KUNCI KERAJAAN

Friday, December 21, 2012

YONG TAU FOO


ASSALAMUALAIKUM…

Apa khabar pembaca sekalian? Diharapkan agar kita semua sihat. Kalau rasa tak sedap badan tu, pergilah klinik ye. Penyakit ni kalau kita biarkan dan ambil tidak kisah, takut-takut ia berlanjutan.. kan susah…

Semakin hendak meninggalkan bumi TANJUNG MALIM, semakin hiba pula hati ni. 4tahun berjuang. Jatuh, bangun, tersungkur, tertiarap, merangkak, berdiri, gelak tawa, air mata… semua ada.. pendek cerita, tanjung malim menyimpan 1001 kenangan yang tak mungkin miss abby lupakan. Ia akan disimpan kemas di lipatan hati..

Hmm dan sudah tentu miss abby akan rindukan makanan-makanan yang popular di sini. antara makanan yang miss abby WAJIB rindu  ialah 

NASI LEMAK KUKUS (pasar malam)
YONG TAU FOO (pasar malam, abang-abang big size.. maaf ye, tak tahu nama!)
CHAR KUEW TIAW (amir, depan dusun bay)
NASI KERABU (abe we)

selama 4tahun ni, itulah makanan kegemaran miss abby taw! jadi sesiapa yang singgah ke tanjung malim, jangan lupa dapat makanan tersebut ye!!

mula-mula dulu pelik tengok kuah yong tau foo kat tanjung malim ni. mana taknya, kalau di JOHOR, yong tau foo nya akan dihidangkan bersama kuah sup. tapi di sini, ia akan dihidangkan dengan kuah pekat hitam dan merah. hmm macam rojak pun, ada juga, hihi...


macam ni lah yong tau foo di johor. ia menggunakan kuah sup dan dihidang bersama sambal merah. 


takut sebenarnya nak cuba. yelah, selama ni miss abby makan, kuahnya sup. ini lain pula.. tapi bila tengok setiap minggu roomate miss abby akan beli di pasar malam, timbul keinginan nak rasa. bila rasa sekali, TERASA NAK BERKALI-KALI!! 

lepas tu, miss abby pula yang jadi peminat setia yong tau foo gerai tu. bila miss abby google, memang di johor je yang kuahnya sup. di negeri lain, kuahnya lain. jadi, kalau pembaca ke johor, jangan pelik pula ye! walaupun yong tau foo di johor kuahnya sup, ia tetap sedap taw!!  kena cuba!

biasanya yong tau foo ni ada bermacam-macam pilihan. dari makanan laut, hinggalah ke darat. sayur-sayuran.. 


miss abby selalunya akan ambil sayur kangkung, kuew tiaw, dan sedikit makanan laut. 

dalam pilih-pilih tu, tengok pada harganya ye!! sebab ia agak mahal juga.. hihi..

ini hasil carian cik google. lepas ni miss abby kena buat sendiri nampaknya, sebab pastinya miss abby akan rindu nak makan yong tau foo kuah pekat ni...





bahan: (10 orang)
Untuk Kuah Manis 

1 Camca Besar Minyak Masak 
2 Ulas bawang putih (dimayang @tumbuk) 
1 Botol kecil Sos Tiram 
2 Camca besar tepung jagung 
3 Camca besar Kacang Manis 
gula secukup rasa 
Sedikit air

Kuah Pedas 

½ Botol Sos cili 
½ Botol Sos tomato 
½ keping manisan atau gula melaka 
1 Camca besar cuka 
Sedikit garam 
10 biji cili padi 
1 camca kecil belacan 
Sedikit air

Cara memasak kuah manis. 

1. Panaskan minyak dalam kuali dan kemudian tumis bawang putih. 
2. Masukkan air, masukkan tepung jagung yang telah dibancuh dengan air. 
Masukkan bahan selebihnya dan campur dengan air dan kacau sehingga mendidih. Siap.

Untuk kuah pedas 

Campurkan kesemua bahan -bahan kuah pedas dan campur sedikit air,kacau sehingga masak. Siap.

  • Kuah ini dihidang bersama dengan fish ball, sotong ball, ketam ball, dan lain-lain lagi yang telah dicelup dalam air panas..
nampak macam menarik.. 

SELAMAT MENCUBA... 


Salam Timur,
SITI ARBAKYAH ABU BAKAR a.k.a miss abby





No comments:

Post a Comment