HALUUUUUUUUUUU.....hai..hai...hai...
Cara-cara:
1. Kisar semua bahan yang sepatutnya dikisar
2.Masukkan serbuk kari, daun kari, serbuk kunyit serta garam bersama bahan kisaran dan perap ayam selama 1-2 jam
3. Panaskan minyak dan goreng ayam tersebut hingga masak
4. Hidangkan panas.
kawan2 nak masak ape yea…hari ini cik ana nak masak simple2 je…hihihi..adik
bongsuku request nak paprik..so demi adik tercinta…cik
ana buat dengan penuh kasih sayang..ceeewah…poyo je…hihihi…jom cik ana kongsi
resepi ngan korang…menu untuk diriku sendiri pula ialah ayam goreng berempah..Hmmm
resepi ni cik ana intai-intai kat pak
cik google je…hihihi
PAPRIK
Bahan-bahan
Bahan potong kecil
300 gm isi ayam ayam
100 gm carrot
100 gm brokoli
100 gm cauliflower
50 gm capsicum hijau
1 labu bawang besar
Bahan sos
2 s/b kicap pekat
5 s/b sos tomato
5 s/b sos cili
3 s/b sos tiram
5 helai daun limau purut
1 batang serai ketuk
3 biji limau kasturi [ambil jus]
5 biji ciliapi [ketukkan]
3 ulas bawang putih [ketukkan]
1/2 cawan air
minyak
Cara Memasak
1. Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih dengan serai sehingga wangi.
2. Masukkan ayam dan kacau rata.
3. Masukkan carrot, kicap pekat sos tomato, sos cili dan sos tiram. Biarkan
mendideh.
4. Masukkan sayuran lain dan kacau rata.
5. Bila mendideh masukkan jdaun limau purut dan kacau.
6. Masukkan jus limau dan tutup api.
7. Hidangkan dengan nasi putih atau mee/bihun yg telah dicelurkan.
AYAM GORENG BEREMPAH
1/2 ekor ayam-
potong 8
200 gm halia -dikisar
200 gm lengkuas - dikisar
100 gm kunyit hidup - dikisar
6 batang serai - dikisar
4 ulas bawang putih - dikisar
5 biji bawang besar - dikisar
5 helai daun kari
6 camca besar serbuk kari
1 camca teh serbuk kunyit
garam secukup rasa
1. Kisar semua bahan yang sepatutnya dikisar
2.Masukkan serbuk kari, daun kari, serbuk kunyit serta garam bersama bahan kisaran dan perap ayam selama 1-2 jam
3. Panaskan minyak dan goreng ayam tersebut hingga masak
4. Hidangkan panas.
lalalalalala..selamat menjamu selera...ok berat badan dah naik....huhuhu...
"hasil coretan"
SITI FARHANA SHAMSUDDIN
No comments:
Post a Comment