KUNCI KERAJAAN

Wednesday, December 12, 2012

Pie tee



Nama Resipi :
Pie Tee
Porsi :
2 orang
BAHAN-BAHAN
Bahan kulit pie tie
Kuantiti                                      Bahan                                          Peralatan
80 g                                             Tepung gandum                           
60 g                                             Tepung beras                                  Besen
15 ml                                           Air                                                 Dapur gas
1 biji                                            Telur                                               Senduk
20 g                                             Garam                                            Mangkuk
20 g                                              Lada sulah                                     Pisau
10 g                                             Kapur                                             Periuk
5 g                                               Gula dan bahan perasa                  Calung pie tee
90 g                                             Minyak masak                               Garfu




Bahan inti
Kuantiti                                 Bahan                                                Peralatan
10 g                                        Minyak masak                                   
5 g                                          Bawang putih – dicincang kasar        Kuali
300 g                                      Isi udang – dicincang kasar               Mangkuk
200 g                                      Sengkuang – diparut kasar                Pemarut
100 g                                      Lobak merah – diparut kasar            
100 g                                      Timun – diparut kasar                                   

Bahan sos
Kuantiti                                 Bahan                                                Peralatan
15 g                                        Cili hidup                                           Mangkuk
5 g                                          Gula                                                   Dapur gas
5 g                                          Garam                                                            Sudu
10 g                                        Sos thai                                              Periuk
10 g                                        Sos plum                                           
5 g                                          Cuka                                                 
20 ml                                      Air                                                     
10 ml                                      Minyak masak                                   
5 g                                          Tepung jagung           
                       
Langkah penyediaan
Untuk kulit pie tee :
1.      Ayakkan tepung dan garam, masukkan lada sulah, bahan perasa dan gula.
2.      Campurkan telur dan air, gaul sebati. Pukul semuanya sehingga kembang dan berbuih.
3.      Peramkan adunan selama 20 minit.
4.      Panaskan minyak dalam kuali yang dalam.
5.      Rendam calung pie tee dalam minyak yang panas, biarkan lama sedikit supaya calung benar-benar panas.
6.      Celupkan calung pie tee dalam adunan separas ¾ dan masukkan ke dalam minyak panas seperti membuat kuih goyang atau kuih ros. Biarkan sebentar sehingga adunan agak lekang. Tolak keluar dengan lidi atau garfu.
7.      Gorengkan sehingga kekuningan. Buat sehingga habis.

Untuk inti :
1.      Panaskan minyak, tumiskan bawang putih hingga naik bau dan masukkan udang.
2.  Gorengkan sehingga udang masak.
3.   Masukkan lobak merah, sengkuang dan timun, gaul rata dan ketepikan.

Untuk sos :
1.      Masukkan semua bahan ke dalam jug pengisar kecuali bancuhan tepung jagung.
2.      Masukkan bahan kisar ke dalam periuk, masak hingga mendidih.
3.      Kecilkan api, masukkan bancuhan tepung jagung. Gaul sehingga sos pekat, tutupkan api.
4.      Hidang dengan mengisikan ke dalam kulit pie tee dan tuangkan sos ke dalamnya.

No comments:

Post a Comment