KUNCI KERAJAAN

Tuesday, December 11, 2012

SET MENU THAILAND


ASSALAMUALAIKUM..

Selamat pagi kawan-kawan semua... mulakan hari ini dengan senyuman. semoga hari ini lebih baik dari semalam.. 

set menu MELAYU, CINA dan INDIA telah pun selamat kami lakukan.. alhamdulillah. minggu ni gilliran 
set menu THAILAND pula.

SAWADIKAP

sebelum kita tengok masakan negara ni, apa kata kita baca dahulu serba sedikit mengenai negara Thailand ini. 


Kerajaan Negara Thai atau nama rasminya Prathēt Thai 

ialah sebuah negara di Asia Tenggara. Negara Thai 

dahulunya dikenali sebagai Siam sehinggalah 11 Mei 1949.

 Perkataan Thai (ไทย) bermaksud "bebas" dalam bahasa 

Thai. Nama Siam masih digunakan di kalangan orang Thai 

terutama sekali minoriti Cina. Bahasa rasmi negara ini 

adalah bahasa Thai. Lebih kurang 95% daripada populasi 

adalah orang- orang beragama Buddha.



Masakan Thailand Thailand dikenali dengan masakan  pedas dan mempunyai aroma yang kuat. Keseimbangan, perincian dan kepelbagaian adalah penting dengan masakan Thailand. Masakan Thailand dikenali dengan keseimbangan lima perisa asas dalam setiap hidangan iaitu  
PEDAS, MASAM, MANIS, MASIN, DAN PAHIT

ha... cuba teka apa menu kami kali ini? Kalau sebut je THAI, pastinya kita akan terbayangkan TOM YAM, betul tak? Hihi..


kali ni, unit kami ditugaskan untuk menyediakan: 

                
                                 NASI PUTIH 
KARI KERING REBUNG DAN DAGING










TOM YAM GOONG 






CHICKEN GREEN CURRY 







(gambar ehsan GOOGLE)


KECUR AIR LIUR MISS ABBY TENGOK GAMBAR-GAMBAR TU..

Tak sabar rasanya miss abby nak tunggu kelas amali esok. hihi

Hmm bagaimana pula hasil masakan unit kami? Kena tunggu kelas amali esok. Harap-harapnya unit kami berjaya menyediakan menu kali ini dengan jayanya.



Salam Dari Dapur THAI,
SITI ARBAKYAH ABU BAKAR a.k.a miss abby

No comments:

Post a Comment