KUNCI KERAJAAN

Sunday, November 25, 2012

ASAM PEDAS IKAN PARI MELAKA

ASSALAMUALAIKUM..

dah lunch ke? makan apa hari ni? hmm miss abby baru je lepas santap.. alhamdulillah... 

hari ni miss abby beli lauk asam pedas ikan pari. duduk hostel, tak boleh nak memasak, jadi beli je la jawabnya, hihi.. bila tengok je asam pedas ikan pari, memang tak tahan la. sebab memang kegemaran miss abby. 

almaklumlah, ayah miss abby ni berasal dari masjid tanah, melaka. faham-faham je la. orang melaka ni memang terkenal dengan "ASAM PEDAS MELAKA".. mak pun selalu sajikan lauk tu di rumah. secara tak langsung, miss abby pun suka lauk tu, hihi...


ni bendera MELAKA. orang melaka ni kalau masak, mesti PEDAS!! kalau tak pedas, tak sah masakan tu, hihi.. jadi kalau ke melaka, hati-hati makan ye. ada pula sakit perut sebab tak tahan.


hari ni miss abby nak kongsi resipi ASAM PEDAS IKAN PARI MELAKA yang selalunya mak miss abby guna. sedikit sebanyak, miss abby pun dah belajar dari mak tau! hihi.. 

ASAM PEDAS IKAN PARI MELAKA




Bahan A

4 keping ikan pari
1 mangkuk kecil air asam jawa
garam secukup rasa
minyak masak


Bahan B 

(direndam dan dikisar)
10 tangkai cili kering 


(ditumbuk/dikisar- lagi sedap kalau tumbuk lumat)

1 labu bawang besar
5 ulang bawang putih
1 inci halia
1 inci kunyit
1 inci belacan (orang melaka kalau masak asam pedas, belacan mesti tak tinggal, WAJIB!!)
1 sudu kecil lada hitam


Bahan C

2 tangkai daun kesum
4 batang kacang bendi
1 batang serai (diketuk)
1 biji tomato (dibelah 4)


Cara penyediaan

1. Panaskan minyak dan masukkan bahan B. Tumis sehingga naik bau.
2. Campurkan air asam jawa dan kacau lagi.
3. Apabila kuah sudah mula mendidih, masukkan ikan.
4. Masukkan bahan C. Kemudian masukkan garam secukup rasa.
5. Tutup api. Sedia untuk dihidang... :-p


ha... tu la resipi ASAM PEDAS IKAN PARI MELAKA dari mak miss abby. kalau hidang dengan nasi panas, perghhhh mesti terangkat! makin pekat kuahnya, makin sedap. 
tak percaya, CUBALAH... 
(tapi kalau yang kurang gemar masakan pedas tu, kurangkan penggunaan cili kering ye)


SELAMAT BERSANTAPAN...


p/s: nak tahu resipi negeri mak miss abby pula? tunggu.... nanti miss abby cerita di entry akan datang. 



Nukilan Rasa,
SITI ARBAKYAH ABU BAKAR a.k.a miss abby








2 comments: