ASSALAMUALAIKUM
hye kawan-kawan semua... harapnya semua sihat ye. sekolah pun dah nak bermula ni. buat ibu bapa, dah beli ke belum kelengkapan untuk anak-anak?? jangan tunggu saat-saat akhir ye.
buka peti ais kat rumah ni, miss abby ternampak sesuatu!! cuba teka apa dia... hihi.. miss abby nampak CENCALUK... dah lama rasanya miss abby tak makan cencaluk ni. kalau makan je, lepas tu bersiap sedialah dengan perisai segala. sebab mesti miss abby gatal-gatal hidung punyalah.
Cencaluk ialah sejenis lauk dalam hidangan tradisional Melaka.
Oleh sebab ia dibuat daripada udang geragau, cencaluk
mengandungi kandungan protein yang tinggi.
Melaka bukan sahaja terkenal dengan kesan peninggalan sejarahnya
yang menarik lagi unik, malah tidak ketinggalan juga dari segi
makanannya yang amat lazat lagi menyelerakan. Apabila kita
menyebut mengenai makanan yang terdapat di Melaka, pasti kita
akan teringatkan cencaluk.
Makanan ini yang suatu ketika dulu dipelopori oleh masyarakat
Melayu di Melaka kini lebih digemari oleh semua lapisan
masyarakat. Ia juga menjadi satu keperluan atau lauk semasa
menikmati hidangan nasi dan ada juga yang menjadikan petai atau
jering sebagai ulam semasa memakan cencaluk.
biasanya cencalok ni, kita beli dah siap dalam botol je. banyak
dijual di pasaran. kalau nak makan tu, kita tambahkan:
bawang besar
cili api
limau kasturi
perghhh.. kalau makan dengan nasi, makin selera
lah! hihi...
kalau ke melaka, jangan lupa dapatkan cencalok asli melaka ye!
jumpa lagi di entry akan datang.
Salam Timur,
SITI ARBAKYAH ABU BAKAR a.k.a miss abby
No comments:
Post a Comment