KUNCI KERAJAAN

Monday, December 17, 2012

JEJEMPUT IKAN BILIS

  ~~~SELAMAT SEJAHTERA CIK NIEZA UCAPKAN
KEPADA KAWAN-KAWAN YANG BIJAK PANDAI~~ EWAHHHh~~~



Opppsss pagi-pagi limun dah berboria pulak cik nieza, sambil buat assigment sambil layan lagu, ini lah jadinya....hehhe~~

oh ye!! dah nak subuh ni,  selalunya kalau kat kampung cik nieza, pagi-pagi lagi puan indok akan berkelentang berkelentung menyediakan sarapan di dapur. Masa zaman sekolah dulu puan indok siap buatkan bekal lagi untuk cik nieza, dari zaman tadika sampai lah cik nieza di UPSI bekal untuk cik nieza tak pernah tak ada. 

Paling cik nieza tak lupa masa sekolah rendah dari cik nieza darjah 1 sampai darjah 5 ( ingat-ingat lupa ) Puan indok akan datang ke sekolah pada waktu rehat dan bawakkan bekal. Sebelum cik nieza keluar kelas puan indok dah siap hidang atas meja kantin,  masa tu murid-murid lain semua tengok jew muka mintak simpati sambil makan mee pinggan merah yang harga 20$ dengan air sirap cawan putih 10$.. waHHH~~~ besarnya pengorbanan Puan indok.

 Zaman tu kalau bawak RM1.00 dah kira anak orang kaya dah..hehehe. Tapi bukanlah Puan indok jew yang sanggup datang bawak bekal, kawan baik cik nieza ada juga, selalunya kami lah yang menjadi  diva kantin bila waktu rehat..hahahahha

agaknya mcam nie jugak lah muka budak yang ada kat kantin masa  tengok lauk pauk atas meja oh tidak!!


ha berbalik pada sarapan tadi, cik nieza ni bukanlah jenis suka sarapan sangat kalau waktu pagi tu, kalau dapat minum air milo segelas pun dah cukup memadai. Tapi yang cik nieza tak boleh tolak JEJEMPUT IKAN BILIS. kalau orang TERENGGANU panggil jadi cucung ikang bilis.....hehe. Dengar macam lain jew bunyinya tapi maknanya tetap sama ye kawan-kawan




tanpa berlengah lagi dengan penuh kasih sayang cik nieza nak berkongsi resepi JEJEMPUT IKAN BILIS pada kawan-kawan semua

BAHAN
 bahan A ( kisar)
1 labu bawang besar
2 biji cili merah
1/2 cawan ikan  bilis
1 biji telur

bahan B
2 cawan tepung gandum ( diayak )
2 cawan air panas
1/2 cawan daun kucai ( dipotong pendek )
1/2 sudu teh garam
Minyak bagi menggoreng

CARA PENYEDIAAN 
1. gaulkan semua bahan kecuali minyak supaya sebati
2. Biarkan selama 1/2 jam
3. Panaskan minyak dan sudukan adunan ke dalam kuali.    
    gorengkan sehingga kuning keemasan
4. Hidang bersama sos cili @ atau kuah kacang 



Ingatlah pengorbanan ibu itu amat banyak tak tertanggung rasa untuk membalasnya, 
Bila dah besar jangan lupa pada dia
Buatlah apa saja asal dia gembira
Nescaya hidup kamu juga mendapat keberkataanya.


p/s: selalunya cik nieza makan jemput dengan sambal kicap.


Hasil idea : NORANIZA BINTI HJ MD JAPAR
aka CIK NIEZA




2 comments:

  1. Memang sedap pun makan jemput-jemput dengan samabal kicap..Hmm Delicious n marvelous!

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu..jejemput dgn sambal kicap memang lazat

      Delete