KUNCI KERAJAAN

Saturday, December 15, 2012

SOS (THAILAND)


ASSALAMUALAIKUM...

SAWADIKAP...

selamat pagi kawan-kawan.. pagi ni miss abby nak kongsi 

sedikit mengenai thailand. dalam kelas teori yang lepas, 

inilah yang telah miss abby pelajari. sebelum tu, mari kita 

baca sedikit info tentang thailand. 





Kerajaan Negara Thai atau nama rasminya Prathēt Thai 

ialah sebuah negara di Asia Tenggara. Negara Thai 

dahulunya dikenali sebagai Siam sehinggalah 11 Mei 1949.

 Perkataan Thai (ไทย) bermaksud "bebas" dalam bahasa 

Thai. Nama Siam masih digunakan di kalangan orang Thai 

terutama sekali minoriti Cina. Bahasa rasmi negara ini 

adalah bahasa Thai. Lebih kurang 95% daripada populasi 

adalah orang- orang beragama Buddha.


MASAKAN

Masakan thailand lebih kurang macam masakan masakan 

melayu. Kebiasaannya, masakan thai menggunakan limau 

purut untuk menaikkan aromanya. Mereka juga sering 

menggunakan sos ikan dalam masakan. rasa masakan thai 

kebiasaannya ekstrem pada pedas dan masam. jadi, 

sesiapa yang tidak gemarkan masakan pedas dan masam, 

pastinya mereka tidak gemar masakan thailand ini. tapi miss 

abby suka. hihi...


Masakan Thailand banyak menggunakan sos. antara sos 

yang biasa digunakan ialah:




1. Nam Pla ( Sos Ikan)

  • sos dari rasa ikan. rasanya masin dan selalu digunakan dalam masakan savouri. ia sebagai pengganti garam. 





2. Thai sauce 


  • Ia adalah gabungan cili, cuka, garam dan gula. Selalunya sebagai pengiring kepada makanan pembuka selera, untuk pencecah.






3. Nam prik pao (chili bean paste)


  • ia adalah gabungan cili, kacang soya dan bahan perasa. rasanya pedas. 







4. Sos tiram
  • ia adalah gabungan kicap dan tiram. kebiasaannya digunakan dalam mee. 







5. Nam prik (pes cili)
  • ia biasanya diletakkan di atas meja bagi menambah rasa pedas dalam masakan.


~Perkongsian Ilmu Kelas Teori~



Sekadar Berkongsi,

SITI ARBAKYAH ABU BAKAR a.k.a miss abby


No comments:

Post a Comment