~~~ ASSALAMUALAIKUM SEMUA~~~
Masa di kelas amali yang lepas, cik nieza berpeluang untuk mempelajari pembuatan pes kari hijau yang digunakan dalam salah satu juadah yang ditugaskan oleh pensyarah cik nieza iaitu Green Curry Chicken. Dalam penghasilan masakan ini bahan utamanya tentulah pes kari hijau. Kalau tak ada pes kari hijau masakan ini memang tak menjadi.
Dengan penuh kasih sayang, cik nieza nak berkongsi dalam pembuatan pes kari hijau dengan kawan-kawan semua
BAHAN-BAHAN
15 g Serai
10 g Cili Padi
15 g Bawang merah
10 g Bawang putih
10 g Lengkuas
5 g Daun Ketumbar
5 g Daun selasih
5 g Serbuk Lada sulah
10 g Serbuk ketumbar
15 g Sos ikan
10 g Belacan
15 g Jus limau
25 g Gula perang / melaka
150ml Santan
10 g Halia
Cara penyediaan
1. Satukan semua bahan di dalam mesin pengisar
2. Kisar semua bahan hingga halus
3. Sedia digunakan dalam masakan
No comments:
Post a Comment