KUNCI KERAJAAN

Monday, December 24, 2012

SEDAPNYA BAU.. CEMPEDAK

ASSALAMUALAIKUM...

hmm sedapnya bau...... buat miss abby tak tahan kalau terbau.. mesti nak cari dari mana datangnya...

bau apa?? 

CEMPEDAK... hihi



miss abby memang suka sangat-sangat CEMPEDAK GORENG. kawan-kawan kat luar sana pun mesti suka cempedak jugakan.. :-p

kalau buat juadah minum petang, memang syokla... beli sebiji buah cempedak, terdapat banyak ulas di dalamnya. memang puaslah makan!!

mari kita lihat cara nak sediakan cempedak goreng:




BAHAN-BAHAN
1 biji cempedak (kurang lebih 35 ulas isinya)
1 1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung beras
2 cawan air + lebih sedikit kalau bancuhan pekat sangat
1 biji telur, dipukul sedikit
Garam secukup rasa
Sedikit pewarna kuning makanan

CARA MEMBUATNYA
  1. Satukan tepung tadi, kacau rata dan masukkan telur. Gaul rata dan tuang air (2 cawan) sedikit demi sedikit sambil dikacau hingga menjadi bancuhan yang licin, jika terlalu pekat boleh tambah sedikit air (jangan cair sangat, nanti tak melekat pada isi cempedak).
  2. Perasakan dengan garam secukupnya dan masukkan perwarna kuning makanan. Kacau rata. Masukkan isi cempedak dan goreng terendam dalam minyak panas hingga kuning keemasa, angkat dan toskan. Letak atas 2-3 helai kitchen paper towel dan biar minyak terserap. Boleh hidangkan.

*Jangan goreng dalam kuantiti yang banyak untuk sekali goreng tapi kalau kuali atau bekas gorengan anda besar, tidak mengapa. goreng 10 - 12 ulas saja sekali goreng. Guna api sederhana dan kacau selalu. Jumlah bancuhan tepung agak banyak sebab isi cempedak banyak, jadi anda pandai2 lah adjust mengikut kuantiti isi cempedak yang anda guna...


selamat mencuba yer!

semoga suami dan anak-anak, bertambah sayang!


Salam Dapur,
SITI ARBAKYAH ABU BAKAR a.k.a miss abby

No comments:

Post a Comment