Assalamualaikum…salam
1 Malaysia….
Hehe..semangat
1 Malaysiakan…mesti laa…negara Malaysia kan negara yang unik…betul tak?? negara
kita ni mempunyai pelbagai kaum iaitu kaum Melayu, kaum Cina dan kaum India..
setiap kaum ini mempunyai keistimewaanya tersendiri..terutamanya dari segi
masakan…
Pada minggu lepas cik ana ditugaskan untuk
menghasilkan
“set menu
India”... Waaaa seronok sangat....banyak ilmu masakan yang cik ana perolehi….
Ok sebelum
cik ana kongsi pengalaman cik ana menyediakan hidangan set menu India ini, jom
cik ana bercerita sedikit mengenai masakan India…
Masakan
India terkenal kerana ianya kaya dengan penggunaan rempah ratus seperti cili,
cengkih, kayu manis, jintan putih dan sebagainya di dalam masakannya…Masakan
India merupakan satu warisan unggul yang perlu dipelajari bukan sahaja untuk
kaum India sahaja bahkan, masakan ini perlulah dipelajari oleh kaum lain
seperti kaum Melayu dan kaum Cina.
sekarang
cik ana nak kongsi pengalaman cik ana dan kawan-kawan semasa menyediakan hidangan
masakan India ini..hidangan pertama yang kami hasilkan ialah…
Pakoras
With Cucumber Raita
Hihihi..korang pernah lihat tak menu ini…hihi mesti korang semua
berkerut dahi..apa la cik ana ni masak…untuk pengetahuan korang semua..ini lah
dia Pakoras With
Cucumber Raita. Sedappp…hah…tak percaya..PERCAYA
LAH..KASIH MULA…upss,,ter over la
pula…pakoras ni lagi bertambah sedap jika di cicah bersama cucumber raita..hihihi..nanti kita buat sama-sama yea..
Jangan
risau..cara penyediaannya senang je..
penghasilan cucumber raita
tidaklah rumit…campurkan kesemua bahan.kemudian sejukkan raita dalam peti
sejuk. Hiihihi dalam banyak-banyak bahan untuk cucumber raita ini…satu je bahan
yang cik ana tak pernah dengar...bahannya adalah “TAIRU’ atau susu masam…kami
hasilkan sendiri tairu ini…senang aje dong…Cuma campurkan susu cair dan limau
nipis..
menu seterusnya ialah :
Nasi Beriani, Ayam Masak
Beriani Dan Kuah Dalca….
Alhamdulillah…ketiga-tiga
menu ni telah berjaya kami hasilkan mengikut resipi yang telah diberikan..
Pada mulanya, kuah dalca yang
kami hasilkan terasa santan, hal ini kerana kami tidak mencampurkan air ke
dalam santan pekat. Air ditambahkan bagi
mengimbangi rasa kuah dalca tersebut.
Apabila proses
memasak dan menyaji selesai, kumpulan cik ana akan menilai hidangan unit lain
serta hidangan kami juga akan dinilai. Segala penilaian dan komen yang telah
diberikan kepada unit cik ana, akan cuba diperbaiki di masa hadapan.
Seronok kan
bila kita terokai ilmu masakan ini. Semakin kita terokai maka makin
bertambahlah ilmu masakan kita..so apa lagi
kawan-kawan..jom kita sama-sama
menerokai dunia masakan..
JOM LIHAT RESEPI.....
~sekadar perkongsian pengalaman~
SITI FARHANA SHAMSUDDIN
No comments:
Post a Comment