ASSALAMUALAIKUM...
kawan-kawan, entry pada kali ini cik ana nak kongsi sedikit mengenai masakan Thailand..
Zasssss.layan...exam dah dekat..
fokus-fokus...hihihi..
Masakan
Thailand digemari di merata dunia kerana mempunyai rasa yang unik iaitu gabungan
rasa manis, masam dan masin yang dilazatkan lagi dengan kepedasan daripada
pelbagai jenis cili. Gabungan perasa ini sememangnya ciri makanan tradisional
Thailand yang kekal sehingga hari ini.
Bahan lain dalam masakan Thailand ialah rempah dan herba yang bukan sahaja
terkenal dengan aromanya tetapi juga mempunyai pelbagai kebaikan terhadap
kesihatan. Sebagai contoh, tomyam, suatu masakan istimewa tempatan, mengandungi
lengkuas, serai dan daun limau purut yang dapat mengurangkan angin dalam perut
dan mengatasi rasa pening dan masalah penghadaman. Menu bagi masakan Thailand akan dihidangkan pada satu masa yang sama. Misalnya sajian yang
terdiri daripada nasi goreng nanas, kari ayam hijau, som tam dan cendol nangka
akan dihidang secara serentak.
Penggunaan
bumbu serta rempah ratus yang segar termasuk
cabai rawit, cili merah, gula jawa, santan, bawang putih, bawang besar, daun
ketumbar, serai dan asam jawa.
Penggunaan bahan segar dan semula jadi ini
menjadikan masakan Thailand sangat istimewa serta
berbeza daripada masakan lain.
Keistimewaan masakan Thailand adalah pada penggunaan bahan segar seperti serai,
cili, dan daun ketumbar asli. Bahan segar ini akan dimasukkan terus ke dalam
masakan bagi memastikan keaslian serta kesegaran rasanya.
Masakan
Thailand sangat terkenal dengan penggunaan herba kering seperti daun ketumbar,
lengkuas, pes cili Thai dan daun pudina. Kebiasaanya pes cili Thailand
diletakkan di atas meja untuk dijadikan sebagai penambah rasa dan menyedapkan hidangan.
Penghasilan pes cili Thailand tidaklah sesukar seperti yang disangka dan amat
mudah didapati di pasaran.
Pes buatan sendiri pastinya lebih enak berbanding
dengan pes segera. Pes cili buatan sendiri pasti lebih segar dan aromanya lebih
kuat. Selain itu, kita boleh memeram pes tersebut sesuai dengan kehendak sesuatu
masakan. Masakan Thailand juga terkenal dengan pelbagai jenis masakan
berasaskan ikan. Ikan akan dicampurkan limau nipis yang boleh membantu untuk
mengurangkan kolesterol dalam badan serta memberikan protein yang tinggi.
Masakan Thailand
ini kaya dengan rempah-ratus. Antara rempah-ratus yang biasa digunakan ialah
pes kari merah, pes kari hijau, pes kari kuning dan pes kari mussaman..kebiasaanya
pes kari merah dan pes kari hijau digunakan untuk ayam dan daging. Manakala bagi
pes kari kuning digunakan untuk ayam, ikan dan daging. Pes kari mussaman
biasanya digunakan untuk memasak daging.
WAH..WAH...WAH...unik kan masakan thailand ni...apa-apa pun cik ana memang suka masakan Thailand ni...terutamanya tomyam..perrrggghhh...berair mulut....
~sekadar coretan~
SITI FARHANA SHAMSUDDIN
No comments:
Post a Comment