KUNCI KERAJAAN

Monday, November 19, 2012

SARAPAN ORANG MELAYU

 ANI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! angkat jemuran hujan dah turun!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Yess!!! itulah dialog yang biasa kita dengar bila kita teringat akan cerita zaman P'RAMLEE iaitu pendekar bujang lapok. Oleh kerana nama panggilan cik nieza di rumah ialah ANI maka dialog itulah yang selalu dipekikkan ditelinga cik nieza dari kecik sampai lah sekarang nie. hehehhhe~~~ kadang-kadang terasa jugak glamour ikiki

                                    Hahahah Cerita nie tengok 7 juta kali pun tak kan jemu kan



Bila kita tengok cerita lama-lama nie teringat lah pulak resepi pusaka tinggalan nenek kita. dan salah satu resepi yang sehingga kini diguna pakai dalam masakan harian ialah :

LEMPENG KELAPA


untuk pengetahuan kawan-kawan lempeng kelapa nie selalu disediakan ketika waktu sarapan pagi, selalunya indok cik nieza akan bancuh lempeng kelapa siap-siap dan disimpan dalam peti ais, jadi cik nieza cuma perlu masak jew saya bukan ngelat eh   dan sangat mudah untuk disediakan.hihihii

Selalunya cik nieza akan makan lempeng kelapa nie bersama sambal tumis ikan bilis, ummmm memang menyengattt!! sedap sangat. Tapi apabila roh kemalasan melanda diri cik nieza makan dengan  gula putih je, pun sedap jugak~~ jangan tiru saya heheheh

Di sini dengan pemurahnya cik nieza kongsi resepi LEMPENG KELAPA dengan kawan-kawan semua....suka tak suka tak...baik cakap suka.....ummm macam tu lah~~~ hheheheh


Bahan-bahan
1/2 biji kelapa parut
100gm tepung
125ml air
1 biji telur
1/4 tbs garam
2 titik pewarna kuning

Cara penyediaan
1. ayak tepung dan garam
2. Masukkan kelapa parut, garam
3. Buat lubang ditengah masukkan telur dan cecair sedikit demi sedikit
4.kacau adunan hingga rata
5. masukkan lebihan cecair
6. goreng dengan minyak sedikit
7. sedia dihidang

Macam gini lah rupanya bila dah siap di bancuh


apa lagi kawan-kawan resepi dah ada.

~~SELAMAT MENCUBA~~

p/s : nanti cik nieza kongsi resepi sambal ikan bilis pulak ye


hasil idea : NORANIZA BINTI HJ MD JAPAR AKA CIK NIEZA


No comments:

Post a Comment