Nama Resipi :
Cucur
Badak
Porsi :
2
orang
Bahan Inti
Kuantiti Bahan
Peralatan
150
g Kelapa parut Besen
100 g Udang kering Dapur
gas
5
g Bawang
putih Senduk
10
g Bawang merah Mangkuk
70
g Lada merah Pengisar
5
g Halia Pisau
10
g Serai Halia
10
g Serbuk
kunyit Chopping
board
Bahan Doh
Kuantiti Bahan Peralatan
250 g Keledek Periuk
100 g Tepung
gandum Mangkuk
10 g Garam Kuali
1 kg Minyak
masak
Langkah penyediaan:
Untuk
inti
1.
Panaskan minyak. Masukkan semua bahan
yang telah dikisar dan masak sehingga mendidih.
2.
Masukkan kelapa. Kacau rata, tutup api
dan ketepikan.
Untuk
kuih
1. Gaul rata semua bahan doh kecuali minyak
masak membentuk doh. Tambah tepung sedikit demi sedikit sekiranya doh lembik
dan melekat.
2.
Ambil doh dan bentukkan bulat sebesar
bola golf. Isikan inti di tengah-tengahnya.
3.
Sementara itu panaskan minyak di dalam
kuali.
4.
Goreng doh yang telah diisi inti
sehingga keemasan. Angkat dan toskan.
Nama Resipi :
Kuih
Ketayap Pedas
Porsi :
2
orang
Bahan Kuih Ketayap
Kuantiti Bahan Peralatan
100 g Tepung gandum Kuali leper
1 biji Telur Dapur
gas
2 cawan Air Sudu
10 g Pewarna makanan
kuning Mangkuk
5
g Garam
20 g Mentega cair
Bahan Inti Pedas
Kuantiti Bahan Peralatan
100 g Daging cincang Dapur gas
10 g Halia Senduk
25 g Bawang putih Kuali
50 g Bawang besar Pisau
5 g Cili padi Chopping
board
20 g Daun bawang Sudu
50 g Mix vege Mangkuk
10 g Rempah kari daging
10 g Serbuk lada hitam
2 cawan Air
5 g Garam
5 g Gula
Cara
penyediaan :
Untuk
inti pedas
1.
Panaskan sedikit minyak, tumis bawang
besar sehingga harum.
2. Masukkan cili padi dan rempah kari,
kacau rata dan tuang air. Masak sekejap dan masukkan daging. Kacau rata.
3.
Tambah mix vege, lada hitam dan gaul rata. Masak hingga kering, tambah
garam secukup rasa dan sedikit gula serta hirisan daun bawang.
4.
Kacau rata, matikan api dan biar sejuk.
Untuk
kuih ketayap
1.
Bancuh semua bahan-bahan untuk buat kuih
ketayap, kacau rata dan tapis. Rehatkan sekejap.
2.
Lenser sedikit minyak dalam non-stick pan, kemudian sendukkan
bancuhan kuih ketayap dalamnya dan ratakan (anggaran ¼ cawan adunan untuk
sekeping ketayap).
3. Masak dengan api kecil hingga permukaan
ketayap kelihatan pucat. Angkat, tidak perlu diterbalikkan, masak pada satu
bahagian sahaja. Buat kaedah sama untuk baki adunan hingga siap.
Untuk
kuih ketayap inti pedas
1. Ambil
sekeping ketayap tadi, letak atas pinggan, isikan dengan 1 camca besar inti
pedas.
2. Gulung
kemas seperti kuih gulung biasa. Pastikan kemas supaya inti tidak terkeluar.
Buat sehingga siap dan hidangkan bersama sos cili.
~sekadar coretan ikhlas~
SITI FARHANA BINTI SHAMSUDDIN
No comments:
Post a Comment