KUNCI KERAJAAN

Friday, November 16, 2012

JOM...CUBA BUAT KUIH SAVOURI.....




Nama Resipi :
Cucur Badak
Porsi :
2 orang
Bahan Inti
Kuantiti                      Bahan                                                 Peralatan
150 g                           Kelapa parut                                        Besen             
100 g                           Udang kering                                      Dapur gas
5 g                               Bawang putih                                      Senduk
10 g                             Bawang merah                                    Mangkuk
70 g                             Lada merah                                         Pengisar
5 g                               Halia                                                    Pisau
10 g                             Serai                                                    Halia
10 g                             Serbuk kunyit                                      Chopping board

Bahan Doh
Kuantiti                      Bahan                                                 Peralatan
250 g                           Keledek                                               Periuk
100 g                           Tepung gandum                                  Mangkuk
10 g                             Garam                                                 Kuali
1 kg                             Minyak masak

Langkah penyediaan:
Untuk inti
1.        Panaskan minyak. Masukkan semua bahan yang telah dikisar dan masak sehingga mendidih.
2.        Masukkan kelapa. Kacau rata, tutup api dan ketepikan.

Untuk kuih
1.     Gaul rata semua bahan doh kecuali minyak masak membentuk doh. Tambah tepung sedikit demi sedikit sekiranya doh lembik dan melekat.
2.        Ambil doh dan bentukkan bulat sebesar bola golf. Isikan inti di tengah-tengahnya.
3.        Sementara itu panaskan minyak di dalam kuali.
4.        Goreng doh yang telah diisi inti sehingga keemasan. Angkat dan toskan.









         Nama Resipi : 
         Kuih Ketayap Pedas
       Porsi :
        2 orang
Bahan Kuih Ketayap
Kuantiti                      Bahan                                                         Peralatan
100 g                           Tepung gandum                                              Kuali leper
1 biji                            Telur                                                                Dapur gas
2 cawan                       Air                                                                   Sudu
10 g                             Pewarna makanan kuning                               Mangkuk
5 g                               Garam                                                             
20 g                             Mentega cair                                                  
       
Bahan Inti Pedas
Kuantiti                      Bahan                                                         Peralatan
100 g                           Daging cincang                                               Dapur gas
10 g                             Halia                                                                Senduk
25 g                             Bawang putih                                                  Kuali
50 g                             Bawang besar                                                  Pisau
5 g                               Cili padi                                                          Chopping board
20 g                             Daun bawang                                                  Sudu
50 g                             Mix vege                                                          Mangkuk
10 g                             Rempah kari daging
10 g                             Serbuk lada hitam
2 cawan                       Air
5 g                               Garam
5 g                               Gula


Cara penyediaan :
Untuk inti pedas
1.        Panaskan sedikit minyak, tumis bawang besar sehingga harum.
2.       Masukkan cili padi dan rempah kari, kacau rata dan tuang air. Masak sekejap dan masukkan daging. Kacau rata.
3.        Tambah mix vege, lada hitam dan gaul rata. Masak hingga kering, tambah garam secukup rasa dan sedikit gula serta hirisan daun bawang.
4.        Kacau rata, matikan api dan biar sejuk.

Untuk kuih ketayap
1.        Bancuh semua bahan-bahan untuk buat kuih ketayap, kacau rata dan tapis. Rehatkan sekejap.
2.        Lenser sedikit minyak dalam non-stick pan, kemudian sendukkan bancuhan kuih ketayap dalamnya dan ratakan (anggaran ¼ cawan adunan untuk sekeping ketayap).
3.     Masak dengan api kecil hingga permukaan ketayap kelihatan pucat. Angkat, tidak perlu diterbalikkan, masak pada satu bahagian sahaja. Buat kaedah sama untuk baki adunan hingga siap.

Untuk kuih ketayap inti pedas
1.      Ambil sekeping ketayap tadi, letak atas pinggan, isikan dengan 1 camca besar inti pedas.
2.      Gulung kemas seperti kuih gulung biasa. Pastikan kemas supaya inti tidak terkeluar. Buat sehingga siap dan hidangkan bersama sos cili.




~sekadar coretan ikhlas~
SITI FARHANA BINTI SHAMSUDDIN

No comments:

Post a Comment