ASSALAMUALAIKUM..
HYE KAWAN-KAWAN SEMUA..
Hmm
entry kali ni miss abby nak kongsi pengalaman miss abby dan rakan-rakan dalam
menyediakan “SET MENU MELAYU”.. alhamdulillah, unit kami berjaya menyediakan
hidangan rojak buah, nasi tomato, ayam masak merah dan acar rampai dengan
jayanya. Yahuuuuuuuu... :-P
Jom
kita terjah apa yang terjadi sepanjang kelas amali
ROJAK
BUAH
Kalau
sebut je rojak buah, mesti miss abby terbayang NANAS! Alamak, miss abby tak
makan nanas la, huhu... tapi tugasan yang diberikan, tetap kami laksanakan.
Penyediaan kuah rojak mestilah diberikan keutamaan. Kalau sedap, maka sedaplah
rojak buah tu. Hihi..
NASI
TOMATO
Semasa
menyediakan nasi tomato ni, nasi kami tidak masak. TIPS yang miss abby perolehi
dari tenaga pengajar ialah
BUAT
LUBANG DI BAHAGIAN TENGAH PERIUK. LETAKKAN AIS DI TENGAHNYA. KEMUDIAN TUTUP AIS
TERSEBUT DENGAN NASI. dan tutup semula periuk tersebut. INSYAALLAH, nasi itu
akan masak dengan sekata.
AYAM
MASAK MERAH
Semasa menyediakan ayam masak merah,
ayam
perlulah digoreng terlebih dahulu ye. Tomato pure dan
sos kena letak. Gula pun boleh ditambahkan.
perlulah digoreng terlebih dahulu ye. Tomato pure dan
sos kena letak. Gula pun boleh ditambahkan.
TIPS yang boleh diberikan:
Jangan kisar bawang dan cili kering
sekali. Kisar
asing-asing, baru hasilnya lebih sedap.
Tak percaya??
CUBALAH...
ACAR
RAMPAI
Acar
rampai ni terkenal di JOHOR. Alamak, malu nak mengaku anak johor, sebab miss
abby sendiri tak tahu. Huhu.. nak buat macamana, keluarga miss abby bukannya
berasal dari johor sebenarnya. Mak miss abby orang seremban, negeri sembilan.
Ayah pula orang masjid tanah, melaka. Jadi, ada antara masakan orang johor yang miss abby kurang tahu. Hihi..
Apapun,
pengalaman menyediakan acar rampai ni memberikan miss abby pengetahuan baru. Enak
juga rasanya..
Nanti
miss abby kongsi resipi ye. Tungguuuuu....
Nukilan Rasa,
SITI ARBAKYAH ABU BAKAR a.k.a miss abby
No comments:
Post a Comment