ASSALAMUALAIKUM...
SELAMAT PAGI KALIAN SEMUA..
SELAMAT PAGI KALIAN SEMUA..
nyamannya pagi ni..
"BILAKU BUKA JENDELA"
kabus tebal, hihi
eh, pagi ni ada kelas amali masakan la. tapi tak pe, kejap lagi miss abby besiap. esok miss abby nak balik kampung halaman sebab sabtu ni kakak miss abby nak bertunang. dalam kepala ni, tebayang makanan pula, hihi.. kalau buat majlis, mestilah saudara mara akan datang. teringat pula pada seseorang yang miss abby sayang. siapa dia?? hmm cuba teka... hihi.. insan tu tak lain tak bukan ialah NENEK miss abby sendiri. nenek duduk di seremban. kalau die sebut, "SOROMBAN"... hihi... miss abby rindu pula nak makan "SAMBAL GESEK" hasil air tangan nenek. Pernah makan sambal gesek??
kalau sesiapa asal dari Negeri Sembilan mesti
tau sambal ni kan . Sambal gesek ni ada dua
jenis iaitu
sambal gesek cili api ikan bilis
dan
sambal gesek lada hitam ikan bilis .
Sambal gesek lada hitam dengan
ikan bilis ni selalunya dibuat untuk ibu-ibu
yang dalam pantang.
Sambal ni memang sedap di makan dengan nasi panas.
Tapi kenalah betul 'combination' lauknya. Kalau buat sambal
gesek, kenalah ade lauk labu masak lemak/ kobis masak
lemak dengan ikan goreng.
Peeeeh!!!! bila makan mak mertua
lalu pun tak perasan!!!
SAMBAL GESEK CILI API
BAHAN-BAHAN :
Segenggam ikan bilis
Cili api secukupnya
Sebiji limau kasturi/limau nipis
Garam secukup rasa
-Semua ikan bilis dan cili api ditumbuk lumat dan dicampur dengan air limau kasturi ( jangan ambil biji limau nanti pahit sambal).
* Kalau ada buah belimbing besi boleh diguna untuk ganti air limau nipis.
SAMBAL GESEK LADA HITAM
BAHAN-BAHAN:
1 sudu besar lada hitam
1 genggam ikan bilis
Cuka secukup rasa
1 sudu kecil air panas
-Tumbuk lada hitam sampai lumat kemudian masukkan ikan bilis dan ditumbuk sampai hancur. Masukkan cuka secukup rasa saja dan air masa . Kacau semua bahan sampai sebati.
*Rendam ikan bilis dalam air panas supaya ikan bilis cepat lembut dan mudah ditumbuk hancur.
kalau ada yang nak bersuamikan lelaki negeri sembilan, pastikan tahu buat sambal gesek ye. hihi..
SELAMAT MENEROKA ILMU MASAKAN
SELAMAT MENEROKA ILMU MASAKAN
Nukilan Rasa,
SITI ARBAKYAH ABU BAKAR ak.a. miss abby
No comments:
Post a Comment