hye..hyee..cik ana semangat bangun pagi ini...isi perut jap dan buka blog kesayangan cik ana ni.....waaaa...semangatkan....mmm entry kali ini cik ana nak bercerita sedikit mengenai tabiat makanan yang sihat...bukan apa..cik ana risau laaa..sekarang ni..macam-macam penyakit yang ada...salah satu punca penyakit ialah daripada tabiat makanan kita sendiri. so hati-hati yea kawan-kawan.....
Tabiat pemakanan
yang sihat amat penting untuk setiap individu bagi mencegah dirinya
daripada penghidapan diabetes, penyakit
jantung, hipertensi ataupun kanser. Kawan-kawan kita haruslah menjaga tabiat
pemakanan yang sihat dengan merujuk kepada Piramid Makanan. Pyramid makanan ini
dapat membantu kita untuk merancang pengambilan makanan dan mengikut sukatan
yang betul. Amalan pemakanan sihat adalah satu faktor yang penting ke
arah kesihatan sekeluarga dan seharusnya dipupuk dari rumah lagi.
Antara tabiat pemakanan yang baik dan
harus kita lakukan ialah:
·
Amalkan
makan mengikut waktu yang ditetapkan.
·
Lebihkan
pengambilan makanan yang mengandungi vitamin dan garam mineral..contohnya sayur-sayuran,buah-buahan
dan oat yang mempunyai serat yang tinggi.
·
Kita juga
haruslah mengurangkan pengambilan makanan yang bergula, mengandungi garam dan
lemak yang tinggi.
·
Kunyah
makanan dengan perlahan dan sempurna supaya makanan mudah dihadamkan..hihi,,peringatan
untuk cik ana yang suka telan jee bila makan…
·
Manakala
bagi remaja pula, mereka perlulah mengambil banyak makanan yang memberikan
tenaga. Hal ini kerana mereka ini merupakan peringkat tumbesaran dan
kebanyakkan mereka terlibat dengan aktiviti yang memerlukan banyak tenaga.
·
Minum
air masak yang secukupnya, iaitu 6 hingga 8 gelas sehari untuk memenuhi
keperluan tubuh.
Kita sering kali terdengar keluhan seperti:
“ malas nak minum
air banyak, nanti asyik pergi tandas”
“ nanti perut kembung
dengan air masak je”
Tahukah kawan-kawan….dengan pengambilan air yang betul,
kita dapat memastikan penggunaan air yang optimum di dalam badan kita.,.
·
Perkara
yang paling cik ana nak tekankan ialah mengambil hidangan utama secara teratur…iaitu
SARAPAN PAGI, MAKAN TENGAH HARI DAN MAKAN MALAM.
Untuk pengetahuan kawan-kawan, sarapan pagi merupakan
hidangan yang paling penting setiap hari. Sarapan
pagi ini bagaikan mengakhiri puasa setelah 8 jam tidak makan. Sarapan pagi akan
memberikan tenaga yang secukupnya untuk meningkatkan metabolisme dan menjadikan
kita lebih bertenaga, sekurang-kurangnya sehingga waktu makan tengah hari.
APAKAH YANG PERLU
SAYA MAKAN?
APAKAH YANG PERLU SAYA MAKAN?
APAKAH YANG PERLU SAYA MAKAN?
·
Buah-buahan
dan sayur-sayuran
·
Bijirin
seperti nasi,
gandum dan pasta
gandum dan pasta
·
Daging
tanpa lemak dan daging
jenis burung seperti daging ayam tanpa kulit
jenis burung seperti daging ayam tanpa kulit
·
Susu
rendah lemak atau bahan
tenusu dari susu skim
tenusu dari susu skim
·
Ikan
tiada lemak dan kerang
·
Sayuran
jenis kekacang dan
kacang pea
kacang pea
·
Berbagai
jenis kekacang dan
bijian dalam jumlah yang terhad
bijian dalam jumlah yang terhad
·
Minyak
masak tidak tepu seperti
kanola, minyak zaitun, minyak bunga matahari dan minyak kelapa sawit,
dalam jumlah yang terhad.
kanola, minyak zaitun, minyak bunga matahari dan minyak kelapa sawit,
dalam jumlah yang terhad.
bye cinta-cinta hati cik ana..jumpa lagi di entry seterusnya...
hasil coretan
SITI FARHANA SHAMSUDDIN
Terima kasih cik ana artikel ni memang sangat berguna buat saya.... keep it up this good work!!! :)
ReplyDeleteTerima kasih. Menarik kupasan artikelnya. Saya jadikan rujukkan. :D
ReplyDelete/((\\%3D)|(=))\[^\\n\]\*
ReplyDelete((\\%3E)|\>)/
ReplyDelete=suckass=
ReplyDeleteE
ReplyDeleteE
ReplyDeleteSCRIPT]]>alert('GGEZ');/SCRIPT]]>
ReplyDeleteSCRIPT]]>alert('lmao');/SCRIPT]]>
ReplyDelete.
ReplyDeleteE
ReplyDeleteD
ReplyDelete