Nama
resepi :
Chicken Green Curry
Porsi
:
2
orang
Kuantiti Bahan Peralatan
Bahan Pes Kari Hijau
15g Serai Pisau
10g Cili padi Chopping board
15g Bawang merah Sudu
10g Bawang putih Mangkuk
10g Lengkuas Pinggan
5g Daun
ketumbar Besen
5 g Daun
selasih Dapur
gas
5g Serbuk
jintan putih Penapis
5g Serbuk lada sulah
10g Serbuk
ketumbar
15g Sos ikan ( nampla )
10g Belacan
15g Jus
limau nipis
25g Gula perang / merah
150ml Santan
10g Halia
Bahan Kari Hijau Thai
500g Ayam Mesin
Pengisar
30g Tomato Pisau
15g Serai Chopping board
5g Daun Limau Purut
15g Cili padi merah Thai
600ml Santan Cair
100ml Pati
santan
10g Daun
selasih
5g Jus Limau
6g Sos
Ikan
5g Gula
Cara penyediaan
( A ) Untuk
pes kari Thai
1. Satukan semua bahan ke dalam alat
pengisar. Kisar halus hingga semua lumat
( B ) Untuk
kari hijau Thai
1. Panaskan sedikit minyak dalam periuk .
Tumis pes kari hijau hingga naik bau.
2. Masukkan serai dan juga daging. Gaul
rata dan masak sehingga daging kecut
3. Tuang santan cair. Kacau dan tambah daun
limau purut, biar masak hingga daging setengah empuk. Masukkan cili padi Thai.
Bila mendidih, tuangkan pati santan.
Tambah bahan perisa iaitu sos
ikan, jus limau nipis dan sedikit gula. Masak sekejap dengan api yang
sederhana. Pastikan masakan sentiasa dikacau.
4. Akhir sekali, masukkan daun selasih.
Kacau rata dan matikan api. Hidangkan.
SELAMAT MENCUBA
Salam Thai,
miss abby
No comments:
Post a Comment