~~~~~Assalamualaiku semua~~~~~
Disebabkan kesibukkan yang amat melampau pada minggu lepas, cik nieza tak sempat nak update entri mengenai masakan amali yang unit cik nieza masak bersama cik ana dengan miss abby kita.
Pada amali lepas unit kami diarah untuk memasak lima jenis menu yang berasaskan cina iaitu
PIE TEE
merupakan salah satu warisan masakan dari kaum peranakkan baba nyonya, kulit pie tee yang diperbuat daripada tepung beras dan campuran sedikit tepung gandum menjadikan kulit pie tee amat rangup bila dinikmati
KUBIS GULUNG BERINTI
inilah kubis berinti, kulit luarnya daripada kubis panjang yang dicelur dengan air panas, manakala dibahagian dalamnya terdapat inti yang mempunyai kandungan protein, seperti ayam dan sayur-sayuran yang memberi vitamin pada tubuh dan amat enak dimakan bersama sos
BEEF GREEN PAPER
merupakan satu juadah yang dijadikan sebagai lauk untuk dimakan bersama dengan nasi panas. masakan ini banyak menggunakan bahan yang berwarna kehitaman seperti kicap, sos tiram dan penggunaan lada benggala dijadikan sebagai hero dalam masakan ini.
CRAB MEAT AND EGG DROP SOUP
merupakan salah satu soup yang amat popular pada kaum cina, biasanya soup ini dijadikan santapan pada waktu petang dan dimakan bersama roti kosong. hidangan ini amat enak dan berkhasiat kerana mempunyai protein seperti telur dan amat mengenyangkan
WHITE RICE
iye, inilah nasi putih, yang merupakan makanan ruji bagi masyarakat di Malaysia yang terdiri daripada pelbagai bangsa. sudah tentu masakan ini amat mengenyangkan kerana mengandungi kandungan karbohidrat yang sangat tinggi.
Lima masakan cik nieza dah kenalkan
resepi masakan menyusul kemudian
harap menunggu dengan penuh kesabaran
pasti unggul dengan pelbagai masakan
p/s : tatitu kawan-kawan, cik nieza nak sambung rehat nie, wahh bila demam nak baik~~
hasil idea : NORANIZA BINTI HJ MD JAPAR
aka CIK NIEZA
No comments:
Post a Comment