Nama
Resipi :
Pakoras
With Cucumber Raita
Porsi
:
2 orang
Pakoras
Kuantiti Bahan Peralatan
200
g Terung Besen
200
g Kentang Mangkuk
140
g Tepung kacang
kuda Kuali
3
g Serbuk
cili Sudip
3
g Soda
bikarbonat Pisau
500
g Minyak Chopping board
5
g Garam
Dapur gas
Cucumber Raita
Kuantiti Bahan Peralatan
260
g Tairu Whisk
25
g Cili hijau Mangkuk
250
g Timun Pisau
60
g Bawang putih Chopping
board
10
g Jintan putih
Tairu
200
g Susu cair Mangkuk
30
g Limau nipis Sudu
Langkah
penyediaan :
Pakoras
1. Bancuh tepung kacang kuda, serbuk cili,
garam dan soda bikarbonat dengan air hingga menjadi bater cair.
2. Panaskan minyak dalam kuali. Celupkan
sayur-sayuran dalam bater satu per satu dan goreng hingga garing. Angkat dan
toskan.
Cucumber
Raita
1. Pukul tairu dengan whisk hingga licin dan
pekat.
2. Masukkan timun, bawang besar dan cili.
Sesuaikan rasanya dan masukkan jintan putih yang telah disangai. Sejukkan raita
dalam peti sejuk. Kemudian boleh dihidang bersama-sama pakoras.
Tairu
1.
Bancuh susu cair dengan perahan limau
nipis. Gaul sebati dan rehatkan.
Nama
Resipi :
Nasi Beriani
Porsi
:
2 orang
Kuantiti Bahan Peralatan
300
g Beras basmati Dapur gas
250
g Susu cair Mangkuk
500
ml Air Pisau
10
g Halia
(ditumbuk) Chopping board
20
g Bawang putih
(ditumbuk) Lesung batu
20
g Bawang merah
(dihiris) Periuk
30
g Minyak sapi Senduk
8
g Rempah
beriani
10
g Paprika
5
g Buah
pelaga
10
g Kayu manis
10
g Bunga
cengkih
5
g Garam
masala
10
g Garam
30
g Badam
dihiris (digoreng)
10
g Gajus (digoreng)
10
g Bawang
goreng
10
g Daun pudina
Garam masala
Kuantiti Bahan Peralatan
18 g Ketumbar Pengisar
8
g Jintan
putih Mangkuk
5
g Lada hitam
10
g Kulit kayu
manis
8
g Buah
pelaga
10
g Bunga cengkih
Langkah
penyediaan :
Garam masala
1.
Cuci dan
keringkan.
2.
Sangai
semuanya kecuali buah pelaga.
3.
Kisar kering.
Nasi beriani
1.
Panaskan minyak sapi di dalam periuk dan
tumiskan buah pelaga, kayu manis, bunga cengkih dengan bawang merah serta daun
pudina.
2.
Masukkan bahan tumbuk, garam, garam
masala, paprika dan rempah beriani.
3.
Tuangkan air dan susu. Biarkan bahan
mendidih.
4.
Kemudian masukkan beras dan biarkannya
kering.
5.
Kacau nasi dan taburkan sebahagian
gajus, badam dan bawang goreng. Tutup periuk dan biarkan 3 minit.
Hiasan
:
1.
Hiaskan nasi dengan gajus, badam, daun
parsli dan bawang goreng.
2.
Hidangkan panas bersama-sama lauk.
3.
Pek dalam bekas yang sesuai
Nama
Resipi :
Ayam Masak Beriani
Porsi
:
2 orang
Bahan
Kuantiti Bahan Peralatan
1200
g Paha ayam Dapur
gas
140
g Tomato Mangkuk
30
g Rempah
beriani Periuk
30
g Daun
ketumbar Senduk
30
g Daun pudina
45
g Minyak sapi
30
g Tomato puri
10
g Badam
10
g Biji gajus
10
g Bawang
goreng
500
ml Air
10
g Garam
Bahan perap
Kuantiti Bahan Peralatan
25
g Halia Mangkuk
30
g Bawang putih Pengisar
25
g Cili hijau Pisau
10
g Serbuk lada
hitam Chopping
board
75
g Tairu
Bahan tumis
Kuantiti Bahan Peralatan
40
g Bawang besar
Mangkuk
15
g Kayu manis
15
g Buah pelaga
10
g Bunga
cengkih
Garam masala
Kuantiti Bahan Peralatan
70
g Susu cair Mangkuk
15
g Lemon
Langkah penyediaan
Garam masala
1.
Cuci dan
keringkan.
2.
Sangai
semuanya kecuali buah pelaga.
3.
Kisar kering.
Ayam masak beriani
1.
Bersihkan ayam terlebih dahulu. Kemudian
perap ayam dengan bahan perap yang telah dikisar selama satu jam.
2.
Setelah satu jam ayam diperap, panaskan
kuali dan cairkan minyak sapi kemudian tumis bahan tumis dengan menumis kayu
manis, buah pelaga dan bunga cengkih terlebih dahulu. Setelah naik bau baru
masukkan hirisan bawang besar dan tumis sehingga layu dan sedikit garing dengan
menggunakan api yang perlahan.
3.
Kemudian masukkan tomato puri dan rempah
beriani dan kacau sehingga sebati dan biarkan sehingga sedikit garing.
4. Masukkan ayam, tomato, daun ketumbar,
daun pudina dan sedikit air supaya ia tidak hangit dan mempercepat proses
memasak ayam.
5.
Kecilkan api. Masukkan badam, gajus,
tairu dan bawang goreng. Masak sehingga pekat.
Nama
Resipi :
Dalca
Porsi
:
2 orang
Kuantiti Bahan Peralatan
100
g Daging Mangkuk
100
g Lobak merah Besen
80
g Terung
panjang Dapur
gas
70
g Tomato Pisau
120
g Kentang Chopping
board
100
g Kacang buncis Periuk
200
g Kacang dal Senduk
50
g Rempah kari
daging Kuali
250
ml Santan Sudip
50
g Bawang
besar Pengisar
35
g Bawang putih
10
g Halia
15
g Kulit kayu
manis
5
g Bunga
cengkih
5
g Buah
pelaga
8
g Asam jawa
10
g Garam
100
g Minyak
8
g Serbuk
cili
Langkah
penyediaan
1.
Bersihkan daging dan potong kecil-kecil.
2.
Sayur-sayuran dipotong mengikut selera
anda.
3.
Rebus kacang dal dan daging sehingga
kedua-duanya masak empuk.
4. Masukkan kentang dan lobak merah. Rebus
sehingga empuk dan diikuti terung panjang, kacang buncis dan tomato.
5.
Tumis darat : panaskan minyak dalam
kuali. Masukkan kayu manis, bunga cengkih, buah pelaga dan diikuti dengan
bawang besar, halia dan bawang putih yang telah dikisar. Tumis sehingga naik
bau.
6.
Masukkan rempah kari daging dan serbuk
cili gaul rata. Masukkan air asam jawa dan garam. Tumis sehingga ia masak dan
masukkan ke dalam periuk rebusan daging dan sayur-sayuran. Kacau sehingga
sebati.
7.
Masukkan santan dan masak sehingga
mendidih dan rasakan garamnya.
SELAMAT MENCUBA KAWAN-KAWAN..
ok daaaa...cik ana nak p jalan-jalan..ambil angin luar....
No comments:
Post a Comment