ASSALAMUALAIKUM...
apa khabar kawan-kawan semua? diharapkan semuanya sihat ye..
seperti yang dijanjikan dalam entry sebelum ni, miss abby nak kongsi pengalaman dalam menyediakan set menu keraian cina semalam... jom kita sama-sama lihat...
Nama Resipi :
Butter Prawn
Porsi :
2 orang
Kuantiti Bahan Peralatan
500g Udang Besen
5 biji Telur
(kuning sahaja) Mangkuk
10 g Daun kari Pisau
200 g Susu cair Chopping board
10 g Garam Kuali
5 g Lada sulah Sudip
5 g Lada sulah
200 g Mentega
200 ml Minyak
Cara
penyediaan :
1.
Udang dibersihkan dan diguntingkan
muncungnya. Diperap dengan garam dan lada sulah.
2.
Asingkan kuning telur dalam mangkuk.
Pukul perlahan.
3.
Bubuh kira-kira 1 cawan minyak masak dan
1 sudu mentega ke dalam kuali dan panaskan.
4.
Apabila panas, ambil senduk dan
dikacau minyak tersebut ikut pusingan jam tanpa henti.
5. Goreng udang hingga separuh masak.
8.
Masak kira-kira 3 minit atau sekata,
padamkan api.
jeng.. jeng... sudah siap BUTTER PRAWN... ha..
lepas ni bolehlah kita semua cuba di rumah ye.
sangat mudah dan enak rasanya...
tak percaya??
ha... kenalah cuba sendiri.. hihi...
SELAMAT MENCUBA YE!!
Salam Timur,
SITI ARBAKYAH ABU BAKAR a.k.a miss abby
No comments:
Post a Comment