ASSALAMUALAIKUM...
selamat petang kawan-kawan semua.
ALHAMDULILLAH, kelas terakhir amali "penyediaan masakan timur" telah berjaya diharungi dengan jayanya selama 14 minggu ni. walaupun hakikatnya, memang penat tetapi terlalu banyak ilmu yang diperolehi, dalam kelas amali mahupun teori. semoga segala perkongsian ilmu itu dapat digunakan untuk masa hadapan..
inilah wajah-wajah riang CHEF-CHEF timur... :-p
tema untuk amali ini ialah KERAIAN. terdapat 4 keraian iaitu AIDILFITRI, CINA, HARIJADI & PERKAHWINAN.
jom kita lihat gambar yang sempat dirakamkan di sepanjang kelas tadi.
Set aidilfitri...
nasi impit, kuah kacang, rendang daging klasik, kuah lodeh dan talam cendol!!
Set Cina
nasi goreng cina, park choy with oyster sauce, butter prawn, honeydew sago dan crab meat soup
Set Harijadi
Mee hun singapura, wedges, fish finger, tiramisu dan cocktail
Set Perkahwinan
Nasi minyak, ayam masak merah, acar rampai, rojak buah dan buah-buahan
BUFFET akan dihidangkan secara tinggi dan rendah, di mana makanan yang kering akan diletakkan lebih tinggi berbanding makanan yang berkuah.
dan itulah hasilnya...
terima kasih kepada pensyarah yang telah menghadiahkan kami kek SECRET RECIPE!! sangat sedap!!
berakhirlah kelas amali kami hari ini.. pastinya miss abby akan rindukan kalian semua.. :-(
entry akan datang, miss abby akan kongsi pengalaman semasa menyediakan set menu Cina ye. nantikan kemunculannya... TUNGGU.....
Salam Timur,
SITI ARBAKYAH ABU BAKAR a.k.a miss abby
No comments:
Post a Comment