ASSALAMUALIAKUM...
Apa khabar hari ini kawan-kawan..Cik Ana doakankawan-kawan sihat sejahtera...Hmmm..entry pada kali ini Cik Ana hendak kongsi resepi kuah MEE KARI yang kebabommm...
resepi ini Cik Ana perolehi daripada kak ipar..hihihihi..jom kita sama-sama belajar...sedappp taw..
HIHIHI...pic ni Cik Ana capy dari pak cik google je..... |
Kulit kayu manis 10g
Bunga lawang 10g
Bunga cengkih 10g
Buah pelaga 10g
Halia 3cm
Bawang putih (dikisar) 30 g
bawang merah
(dikisar dan dimayang) 40g
cili kering (dikisar) 10g
serbuk kari adabi 1
paket kecil
isi ayam 200g
kerang 100
g
udang 150 g
santan pekat 1 cawan
garam 1
sudu kecil
gula 1 sudu kecil
air asam jawa secukup
rasa
air kepala udang
(rebus
kepala udang, kisar, tapis) 300 ml
fishball 1
paket
fishcake 1
paket
Cara penyediaan :
1.
Tumis empat sekawan, halia, bawang merah
dimayang tumis sehingga naik bau.
2.
Kemudian masukkan bawang putih dan
bawang besar yang telah dikisar. Tumis sehingga bertukar menjadi kuning.
3.
Masukkan cili kering yang telah dikisar.
4.
Masukkan serbuk kari adabi. Serbuk kari
dibancuh menggunakan air.
5.
Apabila pecah minyak,masukkan isi ayam,
kerang dan santan pekat.
6.
Kacau sehingga pecah minyak.
7.
Masukkan santan cair, air asam jawa,dan air
kepala udang yang telah direbus.
8. Setelah
mendidih, masukkan fishball dan fishcake yang
telah digoreng.
9. Kemudian setelah pecah
minyak,masukkan udang. Akhir sekali masukkan garan dan gula.Biarkan sehingga
mendidih.
10.
Sedia untuk dihidangkan.
SELAMAT MENCUBA YEA KAWAN-KAWAN.....
"coretan hati"
SITI FARHANA SHAMSUDDIN
No comments:
Post a Comment