Nama Resipi :
Pie Tee
Porsi :
2 orang
BAHAN-BAHAN
Bahan kulit pie tie
Kuantiti Bahan Peralatan
80 g Tepung gandum
60 g Tepung beras Besen
15 ml Air Dapur gas
1 biji Telur Senduk
20 g Garam Mangkuk
20 g Lada sulah Pisau
10 g Kapur Periuk
5 g Gula dan bahan perasa Calung pie tee
90 g Minyak masak Garfu
Bahan inti
Kuantiti Bahan Peralatan
10 g Minyak masak
5 g Bawang putih – dicincang kasar Kuali
300 g Isi udang – dicincang kasar Mangkuk
200 g Sengkuang – diparut kasar Pemarut
100 g Lobak merah – diparut kasar
100 g Timun – diparut kasar
Bahan sos
Kuantiti Bahan Peralatan
15 g Cili hidup Mangkuk
5 g Gula Dapur gas
5 g Garam Sudu
10 g Sos thai Periuk
10 g Sos plum
5 g Cuka
20 ml Air
10 ml Minyak masak
5 g Tepung jagung
Langkah penyediaan
Untuk kulit pie tee :
1. Ayakkan tepung dan garam, masukkan lada sulah, bahan perasa dan gula.
2. Campurkan telur dan air, gaul sebati. Pukul semuanya sehingga kembang dan berbuih.
3. Peramkan adunan selama 20 minit.
4. Panaskan minyak dalam kuali yang dalam.
5. Rendam calung pie tee dalam minyak yang panas, biarkan lama sedikit supaya calung benar-benar panas.
6. Celupkan calung pie tee dalam adunan separas ¾ dan masukkan ke dalam minyak panas seperti membuat kuih goyang atau kuih ros. Biarkan sebentar sehingga adunan agak lekang. Tolak keluar dengan lidi atau garfu.
7. Gorengkan sehingga kekuningan. Buat sehingga habis.
Untuk inti :
1. Panaskan minyak, tumiskan bawang putih hingga naik bau dan masukkan udang.
2. Gorengkan sehingga udang masak.
3. Masukkan lobak merah, sengkuang dan timun, gaul rata dan ketepikan.
Untuk sos :
1. Masukkan semua bahan ke dalam jug pengisar kecuali bancuhan tepung jagung.
2. Masukkan bahan kisar ke dalam periuk, masak hingga mendidih.
3. Kecilkan api, masukkan bancuhan tepung jagung. Gaul sehingga sos pekat, tutupkan api.
4. Hidang dengan mengisikan ke dalam kulit pie tee dan tuangkan sos ke dalamnya.
No comments:
Post a Comment