Assalamualikum....................
Hai kawan-kawan selamat malam semua......dah makan? umm waktu malam macam nie jangan ambik makanan yang berat-berat taw....berat bukan bila angkat tu rasa berat tetapi makanan yang berkalori tinggi macam nasi+ayam masak merah kang bunbunbuncittt pulak pewot tu nanti...
tapi rakyat Malaysia nie, makin malam, makin ramai pulak orang kat kedai makan tu...x caya!! cuba tengok kedai-kedai makan 24 jam tu..mesti penuh jew orang lagi-lagi kalau kedai tu ada disediakan skrin besar.. conform!!! ramai lah pelanggannya~~~
Baiklah haritu disebabkan beberapa masalah yang tak dapat diatasi, kami tak dapat lah teruskan niat untuk memasak masakan melayu yang telah saya kongsikan tempoh hari. jadi selepas berbincang membentang manifesto masing-masing ceh macam pilihan raya campus pula ahack!! kitaorang mengambil inisiatif memasak KUIH MUIH MANIS/DESSERT
BUBUR CACA dan KUIH CARA
Biasanya, kalau kat rumah bila nak buat bubur caca tu mak saya tak suka beli caca yang dah siap kat kedai tu. dia kata x nyameng ( sedap )bahasa bugis ok!! heheeoleh itu merangkap anak yang manja yang sentiasa di sisi bonda saya lah orang yang terpenting menghasilkan caca yang dibuat dari tepung beras tu.
Emm..tapi selalunya saya buat caca x lah pakai acuan cendul bagai tu, tapi hanya bulat-bulatkan kecil-kecil macam duit 5sen tu jew. Bila makan tu rasa lah nk mengigit bagai. tapi kecian lah yang kat makcik-makcik saya yang dah derma gigi tu..nak makan tu liat benar nampak gayanya..hehehe ampunnn!!! Fuang!!( panggilan untuk orang-orang tua bagi orang bugis )
Inilah acuan cendul tu....pastu kalau kawan-kawan guna sambil cakap "Kita Pusing Halim" alah macam roda impian tu!!! Comfm bubur caca korang tip top!! heheh |
KUIH CARA ? CENGKERANG KURA_KURA?
Ini kura-kura ok!! Sila perhatikan cengkerangnya |
Inilah Kuih Cara ye kawan-kawan~~ Lebih kurang jew kan rupanya dengan cengkerang encik Kura di atas~~~ |
Kalau kuih cara ada dua jenis iaitu cara manis dengan cara berlauk. Biasanya cara manis nie budak-budak suka, sebab rasa dia tak sepedas cara berlauk. satu lagi cara manis nie bila kita makan time panas-panas tu hati-hati ye. Kang ada pulak keluar surat khabar mangsa lidah terbakar sebab makan kuih cara masa panas. Almaklumlah excited dapat hasilkan kuih cara yang comel-comel macam cengkerang kura-kura.,
untuk pengetahuan semua masa kita memasak, gula dalam kuih tu mencair dan suhunya tentulah sangat panas semasa peleburan berlaku. Kuih cara ni mudah disediakan dengan syarat kawan-kawan kenalah ada acuan kuih cara kalau tak ada acuan baulu yang bunga-bunga tu pun boleh juga. Acuan dia tak mahal pun dalah rm11.50dah boleh dapat untuk 6 lubang.
Acuan kuih cara |
Nielah acuan kuih baulu tu~~ Nak tahu cara buat kuih-kuih nie~~ tengok lah video yang saya dapat dari encik goggle~~ |
Nyum nyum nyum~~
Sila abaikan minit 2.00 dan selepasnyer~~hheeh
baiklah kawan-kawan...sampai sini sahaja untuk kali nie,
jam dah nak kol 10.00mlm mata pun dah ngantok....
k la ~~ dadada~~ assalamualikum n selamat malam...ZZZZzzzzzzz
p/s : nanti saya bagi resepi ye kawan-kawan
No comments:
Post a Comment