Hye kwn2...
hari ni saya nak kongsi cerita tentang benda yang selalu kita guna dalam masakan kita hari-hari, seperti tomyam, asam pedas, masak lemak cili api, kari.. Teringat masa kecil-kecil dulu, saya selalu tanya pada mak, "ini apa?".. "itu apa?".. sampai ke hari ni pun, masih ada yang saya keliru. Jom kita belajar sama-sama..
Herba dan rempah ratus ialah bahan masakan penting yang biasa digunakan. ia dapat menambahkan perisa dan menyedapkan lagi hidangan.
hari ni saya nak kongsi cerita tentang benda yang selalu kita guna dalam masakan kita hari-hari, seperti tomyam, asam pedas, masak lemak cili api, kari.. Teringat masa kecil-kecil dulu, saya selalu tanya pada mak, "ini apa?".. "itu apa?".. sampai ke hari ni pun, masih ada yang saya keliru. Jom kita belajar sama-sama..
Herba dan rempah ratus ialah bahan masakan penting yang biasa digunakan. ia dapat menambahkan perisa dan menyedapkan lagi hidangan.
Dalam masyarakat kita, terlalu banyak herba dan rempah ratus digunakan. hmm sudah tentu kita keliru bukan? yang mana 1 herba? yang mana 1 pula rempah ratus?
herba biasanya datang daripada daun manakala rempah ratus datang daripada biji, buah, kulit kayu ataupun akar.
Kulit kayu manis digunakan untuk menumis. Ia juga digunakan untuk memberi wangian pada masakan.
4 SEKAWAN dah kita kenal tadikan.
DAUN LIMAU PURUT
Ia sering digunakan dalam masakan seperti tom yam dan paprik. Ia dapat memberikan bau yang sedap pada masakan.
kawan2, sem0ga lepas ni kita tak lagi CELARU dalam membezakan antara HERBA dan REMPAH RATUS.
bejumpa lagi dalam entry seterusnya..
PASTI KECOH, PASTI SEDAP... zappp.. zappp... zapppp..... SIAP...
herba biasanya datang daripada daun manakala rempah ratus datang daripada biji, buah, kulit kayu ataupun akar.
mari kita berkenalan dengan REMPAH RATUS yang acapkali kita gunakan:
KULIT KAYU MANIS
Kulit kayu manis digunakan untuk menumis. Ia juga digunakan untuk memberi wangian pada masakan.
BUNGA LAWANG
Bunga lawang digunakan untuk menumis, menambah aroma masakan di dalam nasi minyak, sup berempah, beriani, masakan lauk-pauk berempah seperti daging, makanan laut dan ayam.BUAH PELAGA
Masyarakat India menggunakan buah pelaga sebagai bahan untuk membuat manisan. Manakala masyarakat Melayu menggunakan buah pelaga untuk menambah aroma semasa menumis.BUNGA CENGKIH
Bunga cengkih mengeluarkan aroma. Ia digunakan sebagai rempah dalam beberapa jenis masakan dan ia juga boleh menambahkan rasa manis dalam masakan.4 SEKAWAN dah kita kenal tadikan.
LAI.. LAI.... kita intai HERBA pula:
Ia sering digunakan dalam masakan seperti tom yam dan paprik. Ia dapat memberikan bau yang sedap pada masakan.
DAUN KESUM
Daun Kesum sering digunakan dalam masakan seperti lauk asam pedas. Ia akan memjadikan masakan lebih menyelerakan.SERAI
Serai biasanya digunakan dalam masakan rendang, tom yam. Ia juga boleh menghilangkan bau hanyir pada ikan.kawan2, sem0ga lepas ni kita tak lagi CELARU dalam membezakan antara HERBA dan REMPAH RATUS.
bejumpa lagi dalam entry seterusnya..
PASTI KECOH, PASTI SEDAP... zappp.. zappp... zapppp..... SIAP...
No comments:
Post a Comment