KUNCI KERAJAAN

Thursday, October 4, 2012

NASI BAJET aka NASI KAK WOK

hallluuuu...

fuhhhhh.... 
dah lama tak masuk amali kitchen. bila masuk je hari ni, memang best sangat-sangat. PERGHHHH macam-macam dah berubah. peralatan lebih kemas dan tersusun. yang paling saya suke, chiller. cantik dan bersih sangat. 
memang bestlah amali hari ni. pensyarah pun banyak membantu sepanjang kelas. yang KELAKARnya, punyalah beriya hiris daun yang disangka daun sup, rupa-rupanya, daun ketumbar!! dah habis hiris, bau macam pelik je. saya tanyalah pn eda, hahah.. memang SAH salah. sory pn eda...hihi..  moral of the story, kita kenalah tahu beza daun ketumbar dan daun sup. basically, nampak macam sama. tapi baunya berbeza.

DAUN SUP daun dan batangnya lebih lembut. daun-daun ni kan ada bau, bau daun sup tak kuat sangat. 

TAPI kalau DAUN KETUMBAR pula, daun dan batangnya agak kasar dan bau pun agak kuat. bau mcm freshmint tue... 



Sekali pandang, nampak macam samakan?

hari ini kami masak cucur udang dan kuah kacang serta mee kari....mmmm..kalau korang nak tahu rahsia resepi kami.... 

nantikan entry seterusnyeee..

balik-balik je kelas amali, mandi, solat, terus pengsan. punyala letih. yela, dh lamakan tak masuk kitchen..

bangun je tidur, perut bernyanyi-nyanyi. krok.. krok.. krok... 
dalam fikiran, nak makan apa ye petang ni. terus teringat NASI BAJET. kalau dekat kelantan, orang panggil NASI KAK WOK. korang penah try tak? sape tak pernah tu, WAJIB TRY.. sebabnya MEMANG SEDAP dan MURAH!! hihi..  RM 3.50 je tau. ada ayam goreng yang dipotong kecil-kecil, kuah kari, sambal belacan dan timun. pendek kata, cuba sekali, mesti nak lagi. kalau nak nasi lebih, kena tambah RM 0.50 lagi. saya selalu tambah nasi, hihi... 

inilah nasinya:


gerai ni dekat dengan KHAR. makcik ni jual waktu petang je. jom pakat-pakat kita serbu... bebaloi-baloi...

PASTI KECOH, PASTI SEDAP... zappp... zappp... zap.... SIAP...

1 comment: