Selamat petang semua~~ dah solat?..........hehhehe
emmm apa khabar kawan-kawan semua,,hari ni sihat?....petang nie saya nak berkongsi sedikit ilmu masakan petua orang tua-tua.
Baiklah murid-murid semua. Sapa pernah nampak atau menggunakan pengukus bila masak sila angkat tangan !!! ( padahal bukan nampak pun )
Iyaaaa!!!! Bagus, nampaknya antara kamu semua, ramai yang pernah melihat, pernah menggunakannya!! baiklah anak murid hari ni cikgu bukan nak ajar pengukus tu apa tapi cikgu nak ajar macam mana kita nk guna pengukus tu supaya pengukus kita tu sentiasa berkilat selepas kita gunakan nak taw tak murid-murid.......
Iyaaaa!!!! Bagus, nampaknya antara kamu semua, ramai yang pernah melihat, pernah menggunakannya!! baiklah anak murid hari ni cikgu bukan nak ajar pengukus tu apa tapi cikgu nak ajar macam mana kita nk guna pengukus tu supaya pengukus kita tu sentiasa berkilat selepas kita gunakan nak taw tak murid-murid.......
cara-caranya adalah!!!! JENG JENG JENG!!!
INILAH PENGUKUS YE~~~ |
pengukus terbahagi kepada 3 bahagian.
oleh kerana mak saya amat-amat mementingkan kecantikan periuk-periuknya,,oleh itu kami sebagai anak-anak diajar bagaimana untuk memastikan periuk pengukus yang digunakan sentiasa berkilat walaupun dah bertaun-taun pakai..nak tahu caranya? JENG JENG~~
baik lah murid-murid!! berbalik kepada pembelajaran kita pada petang nie, selalunya bahagian bawah kita akan letak air kan...ha!!! kat situ lah rahsianya~~
murid-murid sebabkan air tu lah selalunya periuk tu akan menjadi warna hitam lebam kan...x caya cepat cepat pi dapur cer tengok periuknya ate,,ceh speaking perak lah awaokk..hehehhehe~~
baiklah rahsianya adalah!!!!
Masa proses mengukus tu, dinasihatkan letak lah separuh biji limau kasturi!! ataupun untuk mengelakkan bau limau kasturi tu melekat pada makan kamu ..kamu ...kamu....selepas siap mengukus, boleh lah letak kembali air di bahagian ketiga, bahagian bawah sekali tu dan letak lah limau tu..dan jangan lupa hidupkan api dengan tutup pengukus tu taw!!! kang tak menjadi pulak petua nenek nie..!!hehhehe~~~
selalunya banyak jenis makanan yang boleh dimasak dengan pengukus nie, antaranya ialah :
kuih Lapis |
Pulut~~ nyum nyummm~~ |
* Minggu nie kitaorang terpaksa tukar menu untuk kelas amali..iaitu
Amali Kuih Muih Tempatan!!!!
agaknya jenis kuih apalah yang unit saya dapat ye.....
untung2 dapat guna pengukus!!
heheh x sabarnya nak cabut undi!!!
p/s : Selamat Mencuba Petua Nenek!!!
No comments:
Post a Comment