KUNCI KERAJAAN

Monday, October 15, 2012

~~bila hitam menjadi putih~~


       Selamat petang semua~~ dah solat?..........hehhehe
 emmm apa khabar kawan-kawan semua,,hari ni sihat?....petang nie saya nak berkongsi sedikit ilmu masakan petua orang tua-tua. saya tak tua ok   


 Baiklah murid-murid semua. Sapa pernah nampak atau menggunakan  pengukus bila masak sila angkat tangan !!! ( padahal bukan nampak pun )  

Iyaaaa!!!! Bagus, nampaknya antara kamu semua, ramai yang pernah melihat, pernah menggunakannya!! baiklah anak murid hari ni cikgu bukan nak ajar pengukus tu apa tapi cikgu nak ajar macam mana kita nk guna pengukus tu supaya pengukus kita tu sentiasa berkilat selepas kita gunakan nak taw  tak murid-murid.......

cara-caranya adalah!!!! JENG JENG JENG!!!



INILAH PENGUKUS YE~~~
  nampak x? sapa yang tak tahu pengukus tu apa. inilah pengukus ye~` hehheh~~
pengukus  terbahagi kepada 3 bahagian. macam umah kita juga banyak bahagian   bahagian bawah untuk letak air, bahagian tengah dan pertama untuk letak makanan yang kita akan masak dan penutup. Tapi kadang-kadang kalau kat umah mak selalu x pakai yang atas sekali tu sebabnya kuantiti makanan yang dihasilkan tak banyak, memadai pakai 2 bahagian sahaja iaitu kedua dan ketiga.


oleh kerana mak saya amat-amat mementingkan kecantikan periuk-periuknya,,oleh itu kami sebagai anak-anak diajar bagaimana untuk memastikan periuk pengukus yang digunakan sentiasa berkilat walaupun dah bertaun-taun pakai..nak tahu caranya? JENG JENG~~

baik lah murid-murid!! berbalik kepada pembelajaran kita pada petang nie, selalunya bahagian bawah kita akan letak air kan...ha!!! kat situ lah rahsianya~~
murid-murid sebabkan air tu lah selalunya periuk tu akan menjadi warna hitam lebam kan...x caya cepat cepat pi dapur cer tengok periuknya ate,,ceh speaking perak lah awaokk..hehehhehe~~
baiklah rahsianya adalah!!!!

Masa proses mengukus tu, dinasihatkan letak lah separuh biji limau kasturi!! ataupun untuk mengelakkan bau limau kasturi tu melekat pada makan kamu ..kamu ...kamu....selepas siap mengukus, boleh lah letak kembali air di bahagian ketiga, bahagian bawah sekali tu dan letak lah limau tu..dan jangan lupa hidupkan api dengan tutup pengukus tu taw!!! kang tak menjadi pulak petua nenek nie..!!hehhehe~~~

selalunya banyak jenis makanan yang boleh dimasak dengan pengukus nie, antaranya ialah :

kuih Lapis

Pulut~~ nyum nyummm~~


* Minggu nie kitaorang terpaksa tukar menu untuk kelas amali..iaitu

             Amali Kuih Muih Tempatan!!!!



agaknya jenis kuih apalah yang unit saya dapat ye.....

untung2 dapat guna pengukus!!

 heheh x sabarnya nak cabut undi!!!

p/s : Selamat Mencuba Petua Nenek!!!





No comments:

Post a Comment