Mee
Kari
Porsi : 2
orang
Kuantiti
|
Bahan
|
ke
|
Mee
kuning
|
150g
|
Serbuk
kari
|
10g
|
Daun
kari
|
10 g
|
Kayu
manis
|
10 g
|
Bunga
cengkih
|
10 g
|
Bunga
lawang
|
10 g
|
Buah
pelaga
|
35 g
|
Bawang
merah
|
10 g
|
Bawang
putih
|
15 g
|
Halia
|
150 g
|
Isi
kerang
|
100 g
|
Udang
|
250 g
|
Dada
ayam
|
250 ml
|
Santan
|
10 g
|
Asam
keping
|
650 ml
|
Air
|
140 g
|
Tomato
|
10 g
|
Garam
|
150 g
|
Sawi
|
100 g
|
Tauge
|
1 keping
|
Tauhu
|
1 biji
|
Limau
kasturi
|
1 biji
|
Telur
|
15 g
|
Cili
merah
|
15 g
|
Cili
hijau
|
1 peket
|
Fish
ball
|
2 batang
|
Fishcake
|
50 g
|
Bawang
goreng
|
20 g
|
Daun
sup
|
20g |
Daun
bawang
|
Cara Penyediaan Kuah:
- Bawang merah, bawang putih serta halia dikupas dan dikisar.
- Udang dibuang kulitnya.
- Dada ayam dipotong dadu.
- Serbuk kari dibancuh dengan sedikit air untuk dijadikan pes.
- Minyak dipanaskan. Tumis bahan penumis dan bahan yang dikisar sehingga kuning.
- Masukkan pes kari dan daun kari, tumis sehingga harum.
- Isi ayam dimasukkan dan digaul rata.
- Seterusnya masukkan sedikit air, tutup dan masak di atas api selama 5 minit.
- Masukkan udang, kerang, asam keping, santan dan baki air. Masak hingga mendidih.
- Masukkan tomato, perasakan dan tutup api.
Cara
Penyediaan Pengiring :
- Sawi, cili merah, cili hijau, fishball dan fishcake dipotong.
- Daun sup dan daun bawang dihiris halus.
- Isi kerang dan telur direbus.
- Tauhu digoreng dan dipotong dadu.
- Telur yang telah direbus, dibelah dua.
- Sawi, tauge dan mee dicelur.
- Masukkan mee ke dalam mangkuk. Tuangkan kuah di atasnya.
- Hiaskan dengan telur, sawi, tauhu, cili merah, cili hijau, bawang goreng, daun sup, dan daun bawang.
Cucur
Udang
Porsi : 2 orang
Kuantiti
|
Bahan
|
300 g
|
Tepung gandum
|
100 g
|
Udang besar
|
100 g
|
Tauge
|
150 g
|
Daun kuchai
|
15 g
|
Baking powder
|
10 g
|
Garam
|
20 g
|
Serbuk kunyit
|
25 g
|
Bawang besar
|
Secukupnya
|
Air
|
350 g
|
Minyak
|
Cara Penyediaan:
§
Bawang
besar dikupas dan dihiris.
§
Daun
kuchai dipotong dalam 1 inci.
§
Potong
bahagian depan udang besar.
§ Semua
bahan dicampur kecuali minyak dan udang di dalam mangkuk.
§
Bancuh
pekat dengan air yang mencukupi. Rehatkan selama 1 jam.
§
Selepas
1 jam, panaskan minyak di dalam kuali.
§ Panaskan
senduk bersaiz sederhana selama 1 minit dalam minyak panas.
§ Sendukkan
bancuhan cucur udang tadi ke dalam senduk panas ¾ penuh, lingkarkan dengan
seekor udang dan rendam dalam minyak panas. Biar adunan itu mengeras sedikit
dan tanggalkan dari senduk menggunakan garfu atau sudip tajam. Goreng
sehingga berwarna keemasan. Angkat dan toskan. hidang bersama kuah kacang.
Kuah Kacang
Porsi : 2 orang
Kuantiti
|
Bahan
|
250 g
|
Kacang
tanah
|
20 g
|
Lada
kering
|
15 g
|
Bawang
merah
|
10 g
|
Bawang
putih
|
15 g
|
Halia
|
15 g
|
Gula
|
15 g
|
Gula
merah
|
10 g
|
Garam
|
10 g
|
Asam
jawa
|
Secukupnya
|
Air
|
Cara Penyediaan:
- Bawang merah, bawang putih dan halia dikupas dan tumbuk sehingga lumat.
- Lada kering dibasuh, direbus dan dikisar halus. Kacang tanah digoreng tanpa menggunakan minyak dan ditumbuk.
- Panaskan minyak di dalam periuk. Tumis bahan yang telah ditumbuk sehingga wangi.
- Masukkan lada kering dan masak sehingga pecah minyak.
- Kemudian masukkan pula gula, gula merah, garam, air asam jawa dan air.
- Reneh dan kacau hingga gula larut. Biarkan ia mendidih.
- Selepas itu, masukkan kacang tanah yang telah ditumbuk tadi.
- Apabila sudah masak, angkat dan hidangkan bersama menu yang lain.
SELAMAT MENCUBA KAWAN-KAWAN..
good luck..... :)
byee...
zap..zap..zap...siap....
No comments:
Post a Comment