KUNCI KERAJAAN

Sunday, October 14, 2012

RESIPI AMALI 2... MARI sama-sama kita belajar...

NASI AYAM CLAYPOT

PORSI : 2 ORANG


Kuantiti
Bahan
300gm
Beras
50gm
Serbuk Chicken stock
500gm
Paha ayam
20gm
Cendawan shitake
25gm
Ikan masin jeruk tenggiri
Bahan-bahan perap:
20gm

Halia muda
20ml
Kicap cair
20ml
Sos tiram
10ml
Soya Souce
10ml
Kicap pekat
10ml
Minyak bijan
10gm
Serbuk lada sulah
20gm
Gula
20gm
Tepung  Jagung
Bahan hiasan:
40g

Daun bawang
15g
Cili Hijau
15g
Cili merah
20gm
Bawang Goreng
100gm
Lobak Merah
20gm
Cili Padi
2 biji
Telur


Cara  menyediakan:
1. Bersihkan ayam dan dipotong kecil. Rebus bahagian tulangnya untuk dijadikan stok.
2. Cendawan direndam dan dipotong dua.
3. Isi ikan masin dipotong nipis dan digoreng.
4. Halia muda, dan bahan-bahan hiasan dihiris.
5. Gaulkan ayam dan cendawan dengan bahan-bahan perap dan ketepikan selama 30 minit.
6. Panaskan mangkuk tanah claypot. Masukkan beras dan air rebusan ayam, tutup mangkuk dan jerang sehingga mendidih. Buka penutup mangkuk, kacau kemudian kecilkan api dan biarkan hingga air kering.
7. Masukkan ayam dan cendawan yang diperap tadi ke dalam mangkuk. Tutup semula mangkuk dengan api yang kecil sehingga nasi masak dan daging ayam empuk. Gaulkan nasi supaya tidak berketul.
8. Masukkan telur dan masak 60saat lagi. Tutup api.
9. Taburkan isi ikan kering, hirisan daun bawang, cili merah dan hijau, lobak merah dan bawang goreng ke atas nasi. Hidangkan panas-panas.



SELAMAT MENCUBA YER... 

ZAP... ZAP... ZAP.... SIAPPPP.... 
daaaaaaa

No comments:

Post a Comment