NASI AYAM CLAYPOT
PORSI : 2 ORANG
Kuantiti
|
Bahan
|
300gm
|
Beras
|
50gm
|
Serbuk Chicken
stock
|
500gm
|
Paha ayam
|
20gm
|
Cendawan shitake
|
25gm
|
Ikan masin jeruk tenggiri
|
Bahan-bahan perap:
20gm |
Halia muda
|
20ml
|
Kicap cair
|
20ml
|
Sos tiram
|
10ml
|
Soya Souce
|
10ml
|
Kicap pekat
|
10ml
|
Minyak bijan
|
10gm
|
Serbuk lada sulah
|
20gm
|
Gula
|
20gm
|
Tepung Jagung
|
Bahan hiasan:
40g
|
Daun bawang
|
15g
|
Cili Hijau
|
15g
|
Cili merah
|
20gm
|
Bawang Goreng
|
100gm
|
Lobak Merah
|
20gm
|
Cili Padi
|
2 biji
|
Telur
|
Cara menyediakan:
1. Bersihkan ayam dan dipotong kecil. Rebus bahagian tulangnya untuk dijadikan stok.
2. Cendawan direndam dan dipotong dua.
3. Isi ikan masin dipotong nipis dan digoreng.
4. Halia muda, dan bahan-bahan hiasan dihiris.
5. Gaulkan ayam dan cendawan dengan bahan-bahan perap dan ketepikan selama 30 minit.
6. Panaskan mangkuk tanah claypot. Masukkan beras dan air rebusan ayam, tutup mangkuk dan jerang sehingga mendidih. Buka penutup mangkuk, kacau kemudian kecilkan api dan biarkan hingga air kering.
7. Masukkan ayam dan cendawan yang diperap tadi ke dalam mangkuk. Tutup semula mangkuk dengan api yang kecil sehingga nasi masak dan daging ayam empuk. Gaulkan nasi supaya tidak berketul.
8. Masukkan telur dan masak 60saat lagi. Tutup api.
9. Taburkan isi ikan kering, hirisan daun bawang, cili merah dan hijau, lobak merah dan bawang goreng ke atas nasi. Hidangkan panas-panas.
SELAMAT MENCUBA YER...
ZAP... ZAP... ZAP.... SIAPPPP....
daaaaaaa
No comments:
Post a Comment