KUNCI KERAJAAN

Thursday, November 29, 2012

KUIH TEMPATAN??

ASSALAMUALAIKUM...


selamat petang... cuaca baik petang ni.. petang-petang macam ni kalau dapat makan kuih dan minum air teh o panas, mesti best. teringat pula pada kampung halaman. eh, tak pe. esok miss abby nak pulang ke kampung.. hihi

becerita tentang kuih ni, sekarang ni susah nak jumpa "kuih tempatan". yang selalu kita jumpa hanyalah kuih muih yang biasa seperti karipap, ketayap, seri muka, seri ayu, apam, cara... jarang kita dapat lihat kuih-muih seperti talam, nagasari, abuk-abuk.

punca kuih tempatan semakin kurang dihasilkan:
1. kemahiran membuat yang kurang
2. bahannya susah untuk diperolehi
3. resipi tidak standard

Jika kuih tempatan semakin dilupakan, takut-takut generasi akan datang langsung tidak kenal akan kuih muih bangsanya sendiri. fenomena tu sangat sedih rasanya... :-(

jadi, sebagai bakal pendidik, miss abby terasa terpanggil untuk berkongsi cara 

"Bagaimana hendak perkenalkan KUIH TEMPATAN kepada generasi akan datang"

1. buat amali kuih tempatan (memang ada dalam silibus)
2. adakah "hari terbuka KH"
3. adakan "hari kantin" (kuih muih antara jualannya)
4. pelajar buat dan jual masa acara sekolah. contoh: hari sukan
5. pertandingan memasak
6. lawatan ke pengusaha kuih tempatan
7. ambil resipi keluarga dan bentangkan di dalam kelas (ambil masa sekejap)


P/S : kepada "pendidik" di luar sana, bolehlah kita cuba ye. harap-harap kuih tempatan kita akan terus dapat dinikmati oleh generasi akan datang. 

oklah, miss abby nak keluar sekejap. nak mencari KUIH-MUIH.. terliur rasa.  terbayang kuih SERI MUKA.. hihi...

TANPA PERMULAAN, ANDA TIDAK AKAN SAMPAI KE MANA-MANA


Nukilan Rasa,
SITI ARBAKYAH ABU BAKAR a.k.a. miss abby


No comments:

Post a Comment