KUNCI KERAJAAN

Friday, November 16, 2012

BOTOK-BOTOK IKAN


Assalamualaikum…

Harap pembaca semua sihat dan sentiasa dirahmati olehNya..

Haaa…. Hari ni miss abby nak kongsi 1 resipi masakan orang Jawa. Masakan Jawa ni selalunya dapat ditemui di negeri JOHOR. Kalau orang Jawa, mesti tahu punyalah makanan ni, hihi.  Resipi yang saya nak kongsi hari ni ialah :


BOTOK-BOTOK IKAN
 (bukan botox yang cucuk tu ye, hihi)

Bahan A
2 ekor ikan tenggiri
2 labu bawang besar *
2 ulas bawang putih *       (*dikisar)
1 inci halia *
1/2 cm lengkuas *
2 batang serai *
1/2 biji kelapa (dibuat kerisik)
1 cawan santan pekat
3 sudu makan serbuk kari ikan
Garam dan gula secukup rasa
1/2 cawam air asam jawa

Bahan B (daun ulam)
{sedikit pucuk betik, daun kaduk, pucuk ubi, pucuk mengkudu, pucuk daun teh dan daun pisang bagi membungkus}

Bahan C
{daun dimayang}
[sedikit pucuk semangkuk, daun kunyit, daun selasih, daun kaduk dan daun teh]

Cara penyediaan:
1. gaul sebati bahan A dan daun yang dimayang. kemudian asingkan.
2. Layukan daun pisang di dalam pengukus. Angkat apabila sudah layu. 
3. Atur daun ulam di atas daun pisang.
4. Letakkan empat sudu campuran Bahan A dan daun yang dimayang. Kemudian ratakan.
5. Letakkan seekor ikan di atasnya dan tutup sekali lagi dengan campuran bahan A dan daun yang dimayang. atur sekali dengan ulam. Bungkus dengan kemas menggunakan lidi.
6. Letakkan di dalam pengukus hingga masak selama setengah jam. 

Sedia untuk dihidang.

Selamat mencuba yer..
Jaga diri, jaga kesihatan dan sama-sama kita perbaiki diri. Senyum selalu..
Dadidu…..


Nukilan Rasa,
SITI ARBAKYAH ABU BAKAR a.k.a miss abby

No comments:

Post a Comment