KUNCI KERAJAAN

Wednesday, November 7, 2012

RESEPI


KUIH MANIS>>>DIRIKU SEMAKIN MANIS~~~ AHACKS!!!



1. BUBUR CACA









Nama Resipi :
Bubur Caca
Porsi :
2 orang
BAHAN CACA

Kuantiti                     Bahan                                                

 200 g                          Tepung beras                                                          
 200 ml                       Air 
5 g                              Kapur                                                   
2 ml                           Pewarna hijau                                        
2 ml                           Pewarna merah  
2 ml                           Pewarna kuning  

BAHAN KUAH

Kuantiti                     Bahan                                                
         200 ml                         Santan            ( kotak )                                             
 140 g                          Gula melaka                                           
1 helai                        Daun pandan                                        
 5 g                              Garam                                                               
50 ml                           Air                                                   

Cara Penyediaan:§  Untuk membuat caca, masukkan tepung ke dalam bekas adunan.
§  Tuangkan air dan kapur sedikit demi sedikit dan adun hingga rata.
§  Bahagikan adunan kepada tiga bahagian. Warnakan setiap bahagian dengan warna hijau,merah dan kuning
§  Selepas itu tuangkan ke dalam nozzle. Tekankan sehingga caca jatuh ke dalam bekas yang berisi air panas. Biarkan seketika. Angkat dan toskan.
§  Untuk kuahnya, masukkan santan ke dalam periuk.
§  Dengan membuka api perlahan biarkan ia mendidih sambil  dimasukkan bahan-bahan kuah yang lain. Kacau rata.
§  Selepas itu masukkan caca ke dalamnya dan kacau rata. Biarkan mendidih dan angkat.
§  Sedia untuk dihidangkan.

 2. KUIH CARA










Nama Resipi :
Kuih Cara
Kuantiti :
                                                                 9 biji
Bahan Kuih Cara

Kuantiti                     Bahan                                                        
          150 g                          Tepung gandum (diayak )     
                     
          1 biji                            Telur ( pukul hingga kembang)
                 
           50 ml                           Santan ( kotak )                                        
 4 helai                         Daun pandan ( kisar  dan ambil jus )          
          2 ml                             Pewarna hijau                                             

          10 g                             Garam                                                                   

          50 g                             Gula                                                            

          20 g                             Marjerin ( sapu pada acuan )                      
Cara penyediaan :
§  Masukkan tepung gandum dan telur ke dalam mangkuk dan gaul sebati.
§  Bancuh santan bersama air daun pandan dan pewarna. Masukkan ke dalam adunan tepung tadi sedikit demi sedikit.
§  Kacau dan tapis adunan agar tidak bergentil dan pastikan adunan tidak terlalu pekat dan cair. Masukkan garam dan gaul rata.
§  Sapu rata acuan cara dengan marjerin. Panaskan acuan.
§  Masukkan adunan ke dalam acuan dan tabur sedikit gula diatasnya.
§  Setelah bahagian tepi kekuning-kuningan bolehlah diangkat. Ambil dua biji kuih cara dan tangkupkan ketika hendak dihidangkan.

No comments:

Post a Comment