KUNCI KERAJAAN

Thursday, November 29, 2012

KUIH TEMPATAN??

ASSALAMUALAIKUM...


selamat petang... cuaca baik petang ni.. petang-petang macam ni kalau dapat makan kuih dan minum air teh o panas, mesti best. teringat pula pada kampung halaman. eh, tak pe. esok miss abby nak pulang ke kampung.. hihi

becerita tentang kuih ni, sekarang ni susah nak jumpa "kuih tempatan". yang selalu kita jumpa hanyalah kuih muih yang biasa seperti karipap, ketayap, seri muka, seri ayu, apam, cara... jarang kita dapat lihat kuih-muih seperti talam, nagasari, abuk-abuk.

punca kuih tempatan semakin kurang dihasilkan:
1. kemahiran membuat yang kurang
2. bahannya susah untuk diperolehi
3. resipi tidak standard

Jika kuih tempatan semakin dilupakan, takut-takut generasi akan datang langsung tidak kenal akan kuih muih bangsanya sendiri. fenomena tu sangat sedih rasanya... :-(

jadi, sebagai bakal pendidik, miss abby terasa terpanggil untuk berkongsi cara 

"Bagaimana hendak perkenalkan KUIH TEMPATAN kepada generasi akan datang"

1. buat amali kuih tempatan (memang ada dalam silibus)
2. adakah "hari terbuka KH"
3. adakan "hari kantin" (kuih muih antara jualannya)
4. pelajar buat dan jual masa acara sekolah. contoh: hari sukan
5. pertandingan memasak
6. lawatan ke pengusaha kuih tempatan
7. ambil resipi keluarga dan bentangkan di dalam kelas (ambil masa sekejap)


P/S : kepada "pendidik" di luar sana, bolehlah kita cuba ye. harap-harap kuih tempatan kita akan terus dapat dinikmati oleh generasi akan datang. 

oklah, miss abby nak keluar sekejap. nak mencari KUIH-MUIH.. terliur rasa.  terbayang kuih SERI MUKA.. hihi...

TANPA PERMULAAN, ANDA TIDAK AKAN SAMPAI KE MANA-MANA


Nukilan Rasa,
SITI ARBAKYAH ABU BAKAR a.k.a. miss abby


Wednesday, November 28, 2012

SAMBAL GESEK

ASSALAMUALAIKUM...
SELAMAT PAGI KALIAN SEMUA..


nyamannya pagi ni.. 
"BILAKU BUKA JENDELA"
kabus tebal, hihi 

eh, pagi ni ada kelas amali masakan la. tapi tak pe, kejap lagi miss abby besiap. esok miss abby nak balik kampung halaman sebab sabtu ni kakak miss abby nak bertunang. dalam kepala ni, tebayang makanan pula, hihi.. kalau buat majlis, mestilah saudara mara akan datang. teringat pula pada seseorang yang miss abby sayang. siapa dia?? hmm cuba teka... hihi.. insan tu tak lain tak bukan ialah NENEK miss abby sendiri. nenek duduk di seremban. kalau die sebut, "SOROMBAN"... hihi... miss abby rindu pula nak makan "SAMBAL GESEK" hasil air tangan nenek. Pernah makan sambal gesek?? 

kalau sesiapa asal dari Negeri Sembilan mesti 

tau sambal ni kan . Sambal gesek ni ada dua 

jenis iaitu

sambal gesek cili api ikan bilis 

dan 

sambal gesek lada hitam ikan bilis . 

Sambal gesek lada hitam dengan 

ikan bilis ni selalunya dibuat untuk ibu-ibu 

yang dalam pantang. 



Sambal ni memang sedap di makan dengan nasi panas. 

Tapi kenalah betul 'combination' lauknya. Kalau buat sambal 

gesek, kenalah ade lauk labu masak lemak/ kobis masak 

lemak dengan ikan goreng. 

Peeeeh!!!! bila makan mak mertua 

lalu pun tak perasan!!!


inilah resipi yang miss abby boleh kongsi






 SAMBAL GESEK CILI API 

BAHAN-BAHAN :


Segenggam ikan bilis
Cili api secukupnya
Sebiji limau kasturi/limau nipis
Garam secukup rasa

-Semua ikan bilis dan cili api ditumbuk lumat dan dicampur dengan air limau kasturi ( jangan ambil biji limau nanti pahit sambal).
Tu je mudahkan selamat mencuba sambal gesek ni...

* Kalau ada buah belimbing besi boleh diguna untuk ganti air limau nipis.


SAMBAL GESEK LADA HITAM

BAHAN-BAHAN:

1 sudu besar lada hitam
1 genggam ikan bilis
Cuka secukup rasa
1 sudu kecil air panas

-Tumbuk lada hitam sampai lumat kemudian masukkan ikan bilis dan ditumbuk sampai hancur. Masukkan cuka secukup rasa saja dan air masa . Kacau semua bahan sampai sebati.

*Rendam ikan bilis dalam air panas supaya ikan bilis cepat lembut dan mudah ditumbuk hancur.


kalau ada yang nak bersuamikan lelaki negeri sembilan, pastikan tahu buat sambal gesek ye. hihi.. 

SELAMAT MENEROKA ILMU MASAKAN


Nukilan Rasa,

SITI ARBAKYAH ABU BAKAR ak.a. miss abby





PETAI..oh..petai

ASSALAMUALAIKUM....


HALUUUUU......apa khabar semua....semangattt-semangat...cik ana bangun pagi-pagi ni dengan harapan moga hari ini lebih baik daripada semalam...entry pada kali ini cik ana hendak bercerita mengenai khasiat...hah khasiat apa ya...jeng..jeng..KHASIAT PETAI....ha.ha.ha...Mendengar saja perkataan petai, pasti anda semua terus memikirkan tentang bau nafas yang kurang menyenangkan apabila memakannya. 



Keenakan petai sebagai ulam, jeruk, mahupun campuran dalam masakan lain seperti sambal tumis udang atau bilis dan sebagainya, membuatkan peminat-peminat petai berasa lapar. krukkk..krukkk...krukkk.Kesedapan petai membuatkan orang tidak mempedulikan kesan sampingannya. Di sebalik keenakan petai bersama kesan bau mulut yang kurang menyenangkan itu, petai mempunyai khasiat dan nilai perubatan yang tinggi yang memberi manfaat kesihatan kepada. 

Khasiatnya ialah apabila dimakan dapat merawat masalah hati, bengkak buah pinggang, kencing manis (diabetes). Juga dapat membunuh cacing dalam perut serta usus, lalu keluar bersama najis.

Amalan memakan petai juga berupaya mengatasi masalah kegemukan serta mengurangkan risiko tekanan darah.Petai juga dikatakan berupaya membantu individu yang ingin berhenti merokok. Vitamin B6, B12, kalium dan magnesium yang terdapat di dalam petai dikatakan berupaya membantu tubuh sembuh cepat daripada ketagihan nikotin.

Petai juga mempunyai empat kali ganda lebih banyak protein, dua kali ganda lebih banyak karbohidrat, lima kali ganda lebih bnyak Vitamin A dan dua kali vitamin-vitamin yang lain jika dibandingkan dengan buah epal.

Disamping itu petai juga memiliki kandungan sera yang tinggi. la membantu memudahkan proses pencernaan sekaligus mengelakkan masalah sembelit.


 Haha..walaupun petai agak berbau agak kurang menyenangkan. ditambahkan pula boleh dijadikan PEWANGI tandas yang terbaik.hi..hi..hi. tapi khasiat petai ni sangat berbaloi untuk kita.. bau tu sekejap jer. Pandai-pandailah kawan-kawan cover...cover kasi baik punya..hehe (^_^)


tiba-tiba perut terasa kosong, lalu segera mencapai pinggan dan mencedok nasi untuk menjamu selera....sedapnya.berselera cik ana makan....


jom kawan-kawan kita menjamu selera......
berbaloi-baloi...
daaaaaaa..........jumpa lagi...


~sekadar coretan ikhlas~
SITI FARHANA SHAMSUDDIN






RESIPI AYAM MASAK MERAH, ACAR RAMPAI & NASI TOMATO



ASSALAMUALAIKUM

hmm sejuknya.. hujan lebat kat luar tu. biasalah, hujung-hujung tahun ni. hihi.. kawan-kawan sihat tak? kalau tak sihat, jangan lupa berjumpa dengan doktor ye!

malam ni miss abby nak kongsi resipi. resipi apa?? resipi yang miss abby dah janji la. ingat lagi tak? hihi... resipi bagi kelas amali "SET MENU MELAYU" la... jom....




Nama Resipi :
ACAR RAMPAI
Porsi :
2 orang


Kuantiti                                                          Bahan
80g                                                                 Timun                                   
70g                                                                 Lobak                                                
20g                                                                 Cili Merah                                         
20g                                                                 Cili Hijau                                          
50g                                                                 Bawang Besar                                              
20g                                                                 Bawang Putih                                   
15g                                                                 Halia                                      
5g                                                                   Biji Sawi                               
5g                                                                   Bijan – goreng sedikit           
2g                                                                   Serbuk kunyit                        
15ml                                                               Cuka                          
10g                                                                 Garam
10g                                                                 gula                            

CARA PENYEDIAAN
  • Timun dibuang bahagian tengahnya dan dipotong memanjang
  • Lobak, cili merah dan cili hijau – potong memanjang
  •  Panaskan 3 sudu besar minyak masak. Masukkan biji sawi, biarkan satu minit sambil dikacau
  •  Tumis bawang besar, bawang putih halia. Masukkan cili, serbuk kunyit dan cuka.
  • Kemudian masukkan timun dan lobak. Kacau dan perasakan dengan garam dan gula dan masukkan bijan. Gaulkan sebati
  • Angkat dan hidang.




Nama Resipi :
Ayam Masak Merah
                                                                       Porsi :
                                                                  2 orang

Kuantiti                                                                    Bahan
600g (4 ketul)                                                            Paha ayam –
(dibuang kulit dan dilumur dengan garam dan kunyit)         
100g                                                                          Sos tomato                                                                           
150g                                                                          Air                                                                                        
150g                                                                          Minyak Masak                                                                     
10g                                                                            Bawang putih                                                                       
15g                                                                            Cili kering                                                                            
30g                                                                            Bawang merah                                                                     
25g                                                                            Serai – dititik                                                                       
15g                                                                            Kacang pis                                                                           
60g                                                                            Bawang besar – dipotong bulat                                           
3g                                                                              Kulit kayu manis                                                                  
3g                                                                              Bunga lawang                                                                      
3g                                                                              Buah pelaga   
10g                                                                            Daun bawang – dihiris                                                          
8g                                                                              Cili merah- dibentuk bunga              


CARA PENYEDIAAN                             
  • Panggang atau goreng ayam hingga separuh masak
  • Panaskan minyak dan masukkan bahan penumis, bahan kisar dan serai. Tumis hingga berwarna keemasan
  • Tuang air dan sos tomato, kacau rata
  • Masukkan ayam dan kacang pis, kacau rata sehingga masak
  •  Masukkan bawang besar, kacau. Sesuaikan rasanya dan angkat
  • Masukkan masakan dalam pinggan hidang
  • Hiaskan dengan cili merah dan daun bawang





 Nama Resipi :
Nasi Tomato
Porsi :
2 orang


Kuantiti                                                          Bahan

300g                                                                 Beras basmati                                                           
15g                                                                   Tomato – potong dadu                                             
30g                                                                   Sos Tomato                                                              
15g                                                                   Tomato puree                                                           
25ml                                                                 Susu                                                                          
100ml                                                               Air                                                                            
10g                                                                   Daun pandan                                                            
5g                                                                     Garam                                                                       
80g                                                                   Mentega                                                                   
10g                                                                   Kulit kayu manis                                                       
10g                                                                   Bunga lawang                                               
10g                                                                   Bunga cengkih                                              
10g                                                                   Buah pelaga                                      
20g                                                                   Bawang putih – dihiris                      
40g                                                                   Bawang besar – dihiris

                                     

Cara Penyediaan
  •  Cuci beras, rendam selama 5 – 10 minit. Toskan
  • Panaskan mentega / minyak sapi. Tumiskan bahan-bahan tumis sehingga naik bau
  • Masukkan beras. Kacau sekejap dalam 1-2 minit,. Kemudian, masukkan sos tomato, tomato, susu, air, daun pandan dan sedikit garam
  •  Tanak sehingga masak
  • Hidang panas dan boleh taburkan dengan bawang goreng.


a          nampak menarikkan?? apa lagi... 
               SELAMAT MENCUBA 
                   ye kawan-kawan... 
           pasti menjadi la... berani jamin!!


      Nukilan Rasa,
      SITI ARBAKYAH ABU BAKAR a.k.a miss abby



KUIH NEKBAT.....

ASSALAMUALAIKUM..


hye kawan-kawan...mmmm kawan-kawan buat apa yea petang-petang macam ni...biasanya kalau kat kampung..cik ana suka lepak-lepak sambil makan..hihihi..seronokkan...sambil berbual sambil makan...tiba-tiba jeee cik ana teringin nak makan kuih nekbat...kuih ni susah sangat nak jumpa..ia tak macam kuih muih lain yang mudah didapati...kebiasanya kuih nekbat akan dibuat pada bulan ramdhan je...



Kuih nekbat merupakan kuih pembasuh mulut yang diperbuat daripada tepung beras dan telur, yang popular di negeri Kelantan atau nama lain Cik Siti Wan Kembang. Kuih nekbat biasanya disediakan dalam dua peringkat. Peringkat pertama, adunan tepung dibakar dan dimasak sehingga gebu seperti buahulu tetapi tawar dan lebih keras. Nekbat yang telah dimasak akan disimpan kering atau dijual kepada pelanggan yang akan menyediakannya sebelum dihidangkan. Nekbat kering ini tahan lebih lama dan boleh disimpan di dalam peti sejuk.

Manakala bahagian kedua pula ialah nekbat ini akan disira dalam air gula yang dimasak dengan daun pandan dan cengkih bagi memberi bau wangi, dan dibiarkan jelira sebelum dihidangkan berkuah dengan air gula tersebut. Apabila ia kembang dan bertukar kekuningan ia sedia untuk dihidangkan. Nekbat yang telah disira tidak boleh dibiarkan lama, kerana ia akan menjadi kembang dan hancur.



Ni la rupa asal nekbat kering sebelum proses masak dengan air gula.

Bila dah dimasak dengan air gula, kena sejukkan dulu baru la masukkan dalam peti ais. Kena makan sejuk-sejuk baru la best. Ni la kuih yang paling mudah disediakan cuma masak dalam air gula je...

taraaaaa..inilah kuih nekbat...manis taw..


resepi ni cik ana ambik kat pak cik google....jom kita sama-sama buat...hihihi...

Bahan-bahannya:

1kg tepung beras
12   biji telur ayam
500g gula
5 helai daun pandan

Cara menyediakannya:

·  Tepung beras di sanggai dengan api sederhana sehingga kering. Biarkan ianya sejuk. Telur dipukul hingga kembang dan berbuih.
·  Panaskan acuan dan sapu acuan dengan minyak kemudian taburkan sedikit tepung didalam adunan telur sedikit demi sedikit.
·  Tuang adunan tepung ke dalam acuan dan bakar hingga kuning.
·  Untuk siranya, masukkan 2 gelas air dan 10 sudu besar gula ke dalam periuk. Bila air gula sudah mendidih, masukkan nekbat yang telah siap dibakar.

Selamat mencuba.....


~sekadar coretan ikhlas~
SITI FARHANA SHAMSUDDIN